Broadway yıldızları, Holokost sırasında yazılan şarkıları Carnegie Hall´da seslendirecek

Holokost sırasında toplama kamplarında ve gettolarda hapsedilen Yahudiler tarafından yazılmış bir düzineden fazla şarkı, 27 Ocak Uluslararası Holokost´u Anma Günü´nün anılmasının bir parçası olarak Carnegie Hall´da seslendirilecek.

Dünya
24 Ocak 2023 Salı

Harvey Fierstein, Chita Rivera, Mikhl Yashinsky, Steven Skybell ve Joel Gray gibi Broadway yıldızlarının yer aldığı tek gecelik “Biz Burdayız: Holokost’tan şarkılar” performansı 26 Ocak Perşembe akşamı gerçekleşecek. 

Toplama kamplarında ve gettolarda bulunan Yahudiler tarafından çoğunlukla Yidiş dilinde yüzlerce şarkı yazıldı. Şarkılar, savaştan sonraki yıllarda Avrupa, İsrail ve ABD gazetelerinde, şarkı kitabı koleksiyonlarında ve anılarında yayınlandı. 

Konseri tasarlayan müzik yapımcısı ve besteci Ira Antelis, "Müzik hakkında çok şey biliyorum, tüm hayatımı bunu yaparak geçirdim. Ancak kamplarda ve gettolarda şarkılar yapıldığını bilmiyordum’’ dedi.

Damdaki Kemancı oyununda Sütçü Tevye’yi canlandıran ve konserde şarkı söyleyecek olan oyuncu Steven Skybell, pandemi sırasında ciddi bir şekilde Yidişçe öğrenmeye başladığını belirtti. Skybell, "Genel olarak Yidiş şarkılarıyla ilgili en yürek burkan ve şaşırtıcı şeylerden biri, Yahudi yaşamının her yönünü şarkıya dahil etmekten çekinmemeleri. Çirkin gerçeklerden ve bazen de umutsuz durumlardan çekinmediği için şimdiye kadar gördüğüm hiçbir müzik türüne gerçekten benzemiyor" ifadelerini kullandı.

Antelis, konserin amacının ırklar, dinler ve etnik kökenler arasında bir araya gelebileceğini göstermek ve ‘bir daha asla’ mesajını sağlamlaştırmak olduğunu belirtti.

Skybell, konserin bir sinagog yerine Carnegie Hall'da yapılmasının nedenin bu mesaj olduğunu açıkladı. 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün