Amatör oyuncularla profesyonel bir oyun ´GALATA 42´

7 Ocak´ta Göztepe Kültür Derneği muhteşem bir oyunla seyirciyi buluşturdu.

Toplum
11 Ocak 2023 Çarşamba

Vivet Yohay

İki yıl aradan sonra yeni oyun için gün sayan GKD Tiyatro Ekibi, bu sefer de seyircisine gerçek tarihi canlandırmayı seçti. Savaş zamanı ve Varlık Vergisi zamanları büyüklerimizce açıkça anlatılmamıştır. Kayadez olarak adlandırılan bu durum yakın geçmişte duvarları metruk kaleler gibi sessizlikteydi. Ancak gittikçe küçülen cemaatimiz, artık konuşuyor. Duvarlar yıkıldı.

Politika kurbanı ekalliyet, Varlık Vergisinin yaptırımlarını ve korkunç sonuçlarını ancak bu nesilde açık açık haykırıyor. Ailelerin dağılması, göçler, gözyaşı, sessiz affedemeyiş, maddi tükeniş, artık geç de olsa dile getiriliyor. 20 Kur’a Nafıa Askerliği ve hemen ardından akıl dışı vergilendirme, ancak insanımızı bitirmeye yönelik olabilirdi.

GKD bu sefer bu anlamlı tarihi hem güldürecek hem düşündürecek şekilde ele aldı ve seyircisine kaliteli vakit geçirtmeyi hedefledi. GKD’nin güçlü oyunu tarihe ışık tutmaya hazırlanıyor. Oyunun adı GALATA 42.

Amatör oyuncuların profesyonel oyunları gerçekten takdire şayan. Dernek binasının halen eksik olması sebebiyle prova ve çalışma koşullarının zorluğu ve oyuncuların oyunun akışında aksamaya hiç izin vermemesi; oyunu, oyuncuları, tüm emek verenler, GKD’nin ruhunun ne kadar güçlü olduğunu bir kez daha gözler önüne serdiler.

Oyun gösterimi Ulus Amram Oditoryumunda gerçekleşti. Provalarda tüm ekip, gençler ve çocuklar da dahil geç saatlere kadar özveriyle çalışıp ortaya çıkarttıkları oyunun mükemmel olmasına büyük uğraş verdi. Bu hafta nefesler tutuldu.

Senaryosunu Aksel Bonfil’in yazdığı, Betsi Bahar’ın yönettiği oyun, Çiçek-Leon Menda komisyon başkanlığında, güldüren, duygulandıran, görselliğiyle göz dolduran, gerçeklerle göz yaşartan, sahnedeki yediden yetmişe 40 kişinin yadsınamaz emekleriyle oynandı ve ayakta alkışlandı.

Teşekkürler GKD. Farkındalık yarattığın için, bizleri bir araya getirip, hayatın içindekileri sorgulatabildiğin için ve varlığın için.

 

Yohai yaşıyor

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün