İzmir´de Sefarad Festivali 4. kez kapılarını açıyor

İzmir´de bir gelenek haline gelen Uluslararası İzmir Sefarad Kültür Festivali´nin dördüncüsü bu yıl 18-27 Aralık tarihlerinde düzenleniyor.

Toplum
14 Aralık 2022 Çarşamba

Festival, kentin en önemli bileşenlerinden olan, ancak uzun zamandır İzmir kent kültürü sahnesinde göremediğimiz Sefarad kültürünü yaşatıyor, paylaşıyor ve bu vesile ile İzmir’in değişik renklerini sergiliyor. İzmir Sefarad Kültür Kolektifi tarafından, Konak Belediyesi ve İzmir Musevi Cemaati Vakfı sponsorluğu ile gerçekleştirilen festival sadece İzmirlilerin değil, uluslararası kültür ve sanat dünyasının da dikkatini çekiyor.

İzmir’in ve 16. yüzyıldan itibaren, özellikle bugünün Konak ilçe alanının etnik mozaiğinin önemli bir bileşeni olan Sefarad toplumunun hafızasında büyük bir kültür birikimi barındırıyor.

15. yüzyılda İber Yarımadasını terk etmek zorunda kalan Sefarad Yahudileri, binlerce yıldır birbirinden farklı kültürlerin ve inançların yan yana yaşadığı İzmir’de, hayatı paylaştıkları diğer etnik ve dini toplumların kültürel öğelerini kucakladı ve bunun sonucunda müziği, mutfağı, gelenekleri ve sanata yansımaları ile İzmir’e özgü bir ‘Sefarad Kültürü’ gelişti.

Kentin kültür hazinesinde yer alan bu kültürün yaşatılması çok kültürlü varoluşa büyük bir katkı sağlıyor ve Türkiye genelinde bir örnek yaratmakta olduğu gibi, Yahudi karşıtlığı ile mücadelede önemli bir rol oynuyor.

Festival etkinlikleri akıl, anlayış, hak ve adaleti simgeleyen Hanuka / Işıklar Bayramı, öncesinde başlayacak ve son Hanuka mumunun yakılacağı güne kadar devam edecek.   

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün