Aralık ayı için lezzetli ve sağlıklı tarifler

Havalar soğudu, hastalıklar kapıda! Hastalıklara karşı vücut direncimizin artması için vitamin ve mineral bakımından zengin mevsiminde yetişen meyve ve sebzelerin tüketilmesi oldukça önemli.

Çocuk-Aile
7 Aralık 2022 Çarşamba

Dyt. Ceysi Kazado*

Aralık ayında yetişen antioksidan kaynağı meyve ve sebzelerin öğünlerde bol bol tüketilmesi bağışıklık sistemini önemli ölçüde güçlendirir. Özellikle nar, sağlık açısından oldukça fayda sağlayan mükemmel bir besin türüdür. Antioksidan içeriği yüksektir, kalp ve damar hastalıklarına karşı korur, enfeksiyonları önler, hafızayı güçlendirir, sindirim sistemini düzenler, kan dolaşımının hızlanmasını sağlayarak damarlarda zaman içinde biriken plakaların temizlenmesine de destek olur.

NARLI KIŞ KEKİ

Malzemeler

Bir adet olgun muz, 2 adet yumurta, 5 yemek kaşığı nar, 2 yemek kaşığı kuru üzüm, 2 tatlı kaşığı ham kakao, 4 tam çiğ ceviz, istenilen miktarda tarçın, 2 tatlı kaşığı hindistan cevizi, 1 tatlı kaşığı kabartma tozu

Yapılışı

Muzu çatalla ezin. Üzerine yumurtaları kırıp çırpın. Nar, ceviz, kuru üzüm, tarçın, hindistan cevizi ve kabartma tozunu ekleyip tüm malzemeleri iyice karıştırın. Yağlı kâğıt serilmiş küçük bir cam kaba ya da minik kek kalıbına dökün. Önceden ısıtılmış 150 derece fırında 25-30 dakika pişirin. Unsuz, şekersiz kekiniz hazır. Ara öğünlerde kahve ile 1 dilim tercih edebilirsiniz.

BALKABAĞI

Balkabağı da kış aylarının bağışıklık güçlendiren favori sebzelerinden bir tanesidir. Balkabağı, bağışıklık sistemini güçlendirir, bağırsak hareketlerini hızlandırır, tok tutar ve cilde iyi gelir. A, B, E vitaminleri, demir, sodyum, potasyum, kalsiyum ve magnezyum, çinko, fosfor ve posa bakımından oldukça zengindir. Özellikle soğuk kış günlerinde kurumaya başlayan cildin yenilenmesine ve nem kazanmasına destek olur. 100 gramında sadece 26 kalori bulunan balkabağının posadan oldukça zengin olması uzun süre tokluk sağlar, gereksiz enerji alımının önüne geçer ve kilo verme sürecine de destek olur.

BALKABAĞI ÇORBASI

Malzemeler

4 dilim bal kabağı, 1 adet patates, 1 adet havuç, 1 adet orta boy soğan, 2 diş sarımsak, 1 su bardağı süt, 2 litre su, sıvı yağ, 1 bardak et/tavuk suyu, tuz, zerdeçal, karabiber, pul biber

Yapılışı

Balkabağının kabuğunu soyup, doğrayın. Ardından uygun bir çorba tenceresinin içine patates ve havucu rendeleyin. Sonrasında soğanı ve sarımsağı yağda kavurup tencereye ekleyin. Tencereye et/tavuk suyunu da ekledikten sonra sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin. Zerdeçal, pul biber, karabiber ve sütü de ekleyerek pürüzsüz bir kıvam alması için blender’dan geçirin. Kısık ateşte yaklaşık beş dakika daha kaynatın ve çorbanız hazır. Afiyet olsun.

* Beslenme ve Diyet Uzmanı

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün