Biraz da bilim…

Çocuk-Aile
9 Kasım 2022 Çarşamba

Vivet Adler*

Küçük yaştaki çocuklar için hazırlanan tüm etkinliklerin, öğrenme sevgisini aşılaması ve bilimsel süreci anlamayı teşvik etmesi çok önemlidir. Eleştirel düşünceye sahip olabilmeleri için sorgulama becerilerinin gelişi erken yaşta olmalıdır. Bu sorgulamayı sağlayacak en etkili yöntem STEAM aktiviteleridir.

Ama her şeyden önce çocuklarımızın eğlenmeye ihtiyaçları var.

STEAM tutkuyu aşılar. Tutku, onları büyüleyen ve dikkatlerini çeken konuları ve alanları keşfetmeyi sağlar. Öyleyse bu ay ne yapmalı?

Kasım ayı, sonbaharın sonu ve kış mevsimi başlangıcının habercisidir. Kasım ayı, birçok kültürde, yapmak istediğin herhangi bir plan veya projeyi tamamlamaya başlama zamanı olarak bilinir. Belki de bugün ilk defa bir deney için kolları sıvayacaksın.

Haydi o zaman, yaprakların rengini değiştirdiği, döküldüğü, havanın sıcaklık derecesinin azaldığı bu günlerde evde yapılacak etkinliğimize bakalım. 

Yaprak heykeller sanat aktivitesi ve yüzen yaprak deneyi

Kazanımlar:

Bilimsel kavramların öğrenilmesi,

Neden-sonuç ilişkisi,

İtme kuvvetinin çalışma biçimi,

Erken mühendislik çalışması.

Malzemeler:

Plastik kap, biraz su, tükenmez kalem, dışarıdan toplanılmış yapraklar, ağaç dalları, renkli şöniller.

Yapılışı:

Öncelikle malzemeler masaya konur ve çocuğun bu malzemeleri özgürce kullanması için fırsat tanınır. Şönillerin içindeki teller sayesinde heykeller ayakta rahatça durabilecektir. Yaprak şönil ile sabitlenir. Yaratıcılık kullanarak, yaprak heykelinden bir insan, hayvan veya bir araba yapılabilir.

Sonrasında artan küçük bir yaprak alınır. Tükenmez kalemin mürekkebi en ucuna sürülür. Plastik kabın içine su doldurulur ve ucunda bir miktar mürekkep bulunan yaprak yavaşça suya bırakılır. Bakalım neler oluyor?

*Yazar ve Çocuk Performans Koçu

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün