Rüzgâr gülü yapalım

Çocuk-Aile
12 Ekim 2022 Çarşamba

Vivet Adler*

Danışanlarımla yaptığım görüşmelerde de hep karşımıza aynı soru çıkıyor. Gelişmekte olan teknolojiyle bu sene çocuklarımıza daha fazla neler vereceğimizi düşünüyoruz. İki yaşından lise sona kadar, onlar adına ellerinden gelenin en iyisini hazırlamaya ve dışarıda buldukları etkinliklerle çocuklarını sosyalleştirmeye çalıştıklarını söyleyebilirim. Ancak yapılan aktivitelerin kazanımları çocuklar için çok önemli. Bazı aktivitelerin sadece sosyalleşme içerdiğini ve başka bir kazanımları olmadığını fark etmeliyiz. Bu nedenle çocuklarımızla STEAM çalışmaları yapmak, onların günlük hayat problemleriyle karşılaştıklarında güvende hissetmelerini sağlayacaktır.

STEAM, Science (Fen, Çevre ve Sosyal Bilimler ve Fen deneyleri), Technology (elimizdeki akıllı tablet, telefonlar ve geri dönüşüm malzemelerinden faydalı bir ürün çıkarma, kodlama ve yazılım), Engineering (Mühendislik ve erken yaşta çocukların ilk temelini atma), Arts (Sanat ve sanatçı gibi düşünme, yaratıcılık), Mathematics (Matematik ve günlük hayat problemlerini çözebilme) çalışmalarını içermekte.

Teknolojiye hâkim çocuklarımız geleceğimizi şekillendirecektir. Bu sene hep birlikte yeni, keyifli ve heyecanlı STEAM aktiviteleriyle çocuklarımızın ince ve kaba motor gelişimini sağlamak üzere konuşacağız.

O zaman ilk aktivitemizle başlayalım:

Rüzgâr Gülü ve Rüzgâr Enerjisi

Kazanımlar:

Çocuklar nesne/durum/olayla ilgili tahminde bulunur.

İpuçlarını birleştirerek tahminini söyler; böylece günlük hayatta da önlerine çıkacak problemleri tahmin etmeyi başarabilir. Aktivite sonunda tahmini tutarsa ileride uygulayabilir ve tutmazsa kendini geliştirebilir.

Nesne veya varlıkların özelliklerini, şeklini, büyüklüğünü, uzunluğunu, yapıldığı malzemeyi, miktarını ayırt eder ve karşılaştırır.

Neden-sonuç ilişkisi kurar ve olası sebep ve sonuçları tahmin eder.

Malzemeler:

Renkli kare origami kâğıtları, renkli pipet, şönil, kalem, makas, delgeç

Yapılışı:

Birinci kâğıdı köşesinden kıvırarak bir üçgen elde edelim. Fazla olan kısmı makasla keselim. Üçgeni ortadan ikiye katlayarak, ucundan bir miktar daha keselim. Ucunda delgeç yardımıyla delik açalım. Kalemle kâğıdın ortasını delelim. Pipetin ucuna kalem yardımıyla bir delik açalım. Kâğıdın dört köşesini katlayım, ortadaki deliği şönille bağlayalım. Yuvarlak bir kâğıt keserek üzerine yapıştıralım. Şimdi internetten rüzgâr enerjisinin faydalarını araştıralım.

Rüzgâr gülünüz hazır.

*Yazar ve Çocuk Performans Koçu

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün