Gantz´dan Netanyahu´ya ´Ben Gvir´ tepkisi

İsrail´in eski Savunma Bakanı olan Gantz´dan, Ben Gvir´i genişletilmiş güvenlik sorumluluğuyla ´gerçek başbakan´ yapan Netanyahu´ya sert tepki geldi.

Dünya
30 Kasım 2022 Çarşamba

Geçmiş dönem Savunma Bakanı Benny Gantz, yaptığı açıklamada, Likud'un aşırılık yanlısı Itamar Ben Gvir'e genişletilmiş bir güvenlik görevi veren partisi Otzma Yehudit ile imzaladığı anlaşmayı eleştirdi. Gantz, bu anlaşmayla Binyamin Netanyahu'nun gelecek hükümette aşırı sağcı Milletvekili Ben Gvir'in fiili başbakan olmasına izin verdiğini ifade etti. 

Açıklamadan birkaç saat önce imzalanan, Likud ile Otzma Yehudit arasındaki koalisyon anlaşması, gelecek hükümette Otzma Yehudit partisine verilecek yetki ve görevleri özetliyordu. Buna göre yeni bir ulusal güvenlik bakanı unvanı verilerek Ben Gvir, ulusal polis gücünün yanı sıra Batı Şeria’dan da sorumlu sınır polisinden de sorumlu olacak. 

Şimdiye kadar bu bölüm Savunma Bakanlığı ve İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Merkez Yönetimi'nin kontrolündeydi ve Ulusal Güvenlik Bakanlığı'na bilgi veriliyordu. 

Bu değişim aşırı sağ parti liderinin Batı Şeria'daki ayaklanmaları bastırmakla görevli Sınır Polisi birliklerinin üzerinde ve varlıklarını uzun süredir onayladığı yerleşim bölgelerinin tahliyesi konusunda kontrole sahip olması anlamına geliyor. 

Gantz açıklamasında, "Ben Gvir için [Batı Şeria'da] özel bir ordu kurmak tehlikeli... ve belirgin güvenlik açıkları yaratacak" dedi. 

Gantz ayrıca Netanyahu'nun, Batı Şeria'nın yaklaşık yüzde 60'ında sivil hayatın belirli yönlerini yöneten ‘Sivil Yönetimi’ Savunma Bakanlığı kontrolünden çıkarıp Dini Siyonizm Lideri Bezalel Smotrich'in başkanlık etmesi planlanan Maliye Bakanlığı'na devretme kararının, uluslararası kamuoyu tarafından İsrail'in Batı Şeria'da 'fiili işgal' gerçekleştirdiği yönünde eleştirileceği konusunda uyardı. 

Gantz geçtiğimiz cuma günü yayınlanan açıklamasında "Ben Gvir ile Netanyahu arasındaki anlaşma gelecek hükümetin gittiği yöne işaret etmekte; siyasi amaçlara dayalı olarak hükümet yetkilerinin küçük bakanlıklara bölünmesi ve İsrail Savunma Kuvvetlerindeki (IDF) işlevsel çatının parçalara ayrılması; ki bu da IDF ve polisin işlevselliğine zarar verecek. Netanyahu'nun davranışları gerçek başbakanın Ben Gvir olacağını kabul ettiğini gösteriyor" ifadelerini kullandı. 

Ben Gvir'in Otzma Yehudit Partisi, Ulusal Güvenlik Bakanlığı'na ek olarak, yeni yaratılmış bir bakanlık olan, Negev ve Galile Geliştirme Bakanlığı'nın genişletilmiş versiyonu olan Miras Bakanlığı'nı, gaz sondajından elde edilen devlet gelirini denetleyen İsrail Vatandaşları Fonu Knesset Özel Komitesi'ni yönetecek. Parti aynı zamanda maliye bakanı yardımcılığı görevini de üstlenecek. 

Otzma Yehudit'in iki numaralı adamı Yitzhak Wasserlauf Negev ve Galile Bakanlığı, Amichai Eliyahu Miras Bakanlığı koltuklarına oturacak. 

Miras Bakanlığı var olan Kudüs ve Miras Bakanlığı'nın bir kesitinden yaratılacak. İsrail basınına göre, Kudüs'ün kendi belediyesi bulunduğundan ve kültürel miras çalışmaları da zaten eğitim bakanlığının görevleri arasında olduğundan bu bakanlık hazine yetkilileri tarafından uzun bir süredir ‘gereksiz’ olarak nitelendiriliyordu. Haberlere göre, bakanlıklardaki bu bölünmeler İsrailli vergi mükelleflerine yılda 17 milyon dolar, dört yılda da 73 milyon dolara mal olacak. 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün