FBI Direktörü: Antisemitizmdeki tırmanış ABD Yahudilerini tehdit ediyor

Dünya
23 Kasım 2022 Çarşamba

FBI direktörü, ABD'deki Yahudi Cemaatinin, antisemit saldırılardaki gözle görülür yükselişin ortasında ‘her açıdan darbe aldığını’ ve ‘mutlaka’ teşkilattan daha fazla desteğe ihtiyacı olduğunu söyledi.

FBI Direktörü Christopher Wray, ABD Kongre Üyesi Josh Gottheimer'in kısa bir süre önce New Jersey'deki sinagoglara yapılması planlanan ve engellenen saldırıyla ilgili bir sorusuna yanıt olarak, teşkilatın sorunu antisemitizm tehdidi olarak ‘ulusal bir öncelik’ olarak ele almaya çalıştığını söyledi. Wray, "Antisemitizm ve bundan kaynaklanan şiddet, kalıcı ve güncel bir gerçektir" dedi.

Dini nefret suçlarının yaklaşık yüzde 63'ünün antisemitizm yüzünden oluştuğunu ve “Bunun, Amerikan nüfusunun yaklaşık yüzde 2,4'ünü oluşturan bir grubu hedef aldığını” belirten Wray, FBI'ın proaktif olarak çalıştığını ve Colorado'daki bir sinagoga karşı planlanan bir nefret suçunu engellediğini de sözlerine ekledi. New Jersey'de engellenen saldırıya dikkat çeken Wray, "Tutuklama yapabildiğimiz için memnunuz" dedi.

Federal savcılar, bu ayın başlarında FBI'ı alarma geçiren, eyaletin sinagoglarına yönelik yapılan geniş kapsamlı tehdit hakkında, New Jersey'li bir genci, aşırı İslamcı görüşleri sebebiyle tutukladı.

Geçtiğimiz hafta New Jersey'deki ABD Savcılığı tarafından kendisine karşı açılan suç duyurusuna göre, 18 yaşındaki Omar Alkattoul İslam Devleti liderine bağlılık sözü vermiş, geçmişteki toplu katliamları ve ateşli silahların nasıl elde edileceğini araştırmıştı. Suçlamada, Alkattoul'un sanki çevrimiçi olarak bir saldırı gerçekleştirmiş gibi yazılmış bir manifesto yayınladığı iddia edildi.

New Jersey, çoğunluğu Lakewood, Passaic, Toms River ve Teaneck gibi merkezlerde yaşayan Ortodoks Yahudi cemaati ile eyaletteki birçok kasabada yaşayan tüm mezheplerin cemaatlerden oluşan tahmini 500 bin Yahudi’ye ev sahipliği yapıyor.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün