İsrail´de koalisyon görüşmeleri devam ediyor: "Aşırı sağcı Smotrich´e savunma bakanlığı verilmeyecek"

Dünya
23 Kasım 2022 Çarşamba

İsrail’de geçtiğimiz pazar günü sağ-kanat müzakere grupları savunma bakanlığı görevi hakkındaki anlaşmazlıktan dolayı çıkmaza giren koalisyon görüşmelerine devam etmek için tekrar toplandılar.

Açıklamaya göre, savunma bakanlığı koltuğunu isteyen Dini Siyonizm Partisi Lideri Bezalel Smotrich'in bu isteği reddedilmişti. Likud yetkilileri, yeni bir seçim olma pahasına bile Smotrich'in savunma bakanlığına getirilmeyeceğini belirtti.

Dini Siyonizm Partisi ‘güvenlikte gerçek bir sağcı politika isteyen birisini’ veto etmesinin ‘garip’ olduğunu söyleyerek Binyamin Netanyahu'nun savunma bakanlığı görevini Smotrich'e vermemesini eleştirdi.

Smotrich, kendi adına, B planının Sefarad ultra-Ortodoks Parti lideri Aryeh Deri'nin de talep ettiği finans bakanlığı olacağını belirtmişti.

Açıklamalara göre, Likud'un Deri ve Smotrich'ten konuyu kendi aralarında çözmelerini istemesine rağmen Dini Siyonizm Partisi, konunun Netanyahu tarafından çözülmesi gerektiğini belirterek bu fikri reddetti.

Konuyla ilgili yetkililer durumun büyük ihtimalle Deri'nin bir tür tazminat paketi karşılığında finans bakanlığı görevinden geri çekilmesiyle sonuçlanacağını ifade etti. Bu pakete başbakan yardımcılığı pozisyonu dâhil olabilir; bu da Deri'yi hem koalisyonda hem de iç işleri ile dini işler bakanlıklarıyla koalisyonda daha üst düzey bir ortak haline getirebilir.

Geçtiğimiz günlerde Smotrich, koalisyon uzlaşmalarını sonuca ulaştırmak için Yahudi liderlerle görüşmek üzere gerçekleştirmeyi planladığı Amerika gezisini iptal etti. Smotrich yapılan açıklamaya göre tüm blok liderlerinin katılımıyla anlaşmaya vararak en yakın zamanda bir hükümet kurmak için bir koalisyon ‘maratonu’ düzenlemesi için bir kez daha Likud'a çağrıda bulundu.

Dini Siyonizm Partisi, partilerinin son seçimde kazandığından "çok daha az desteğe sahip olmalarına rağmen" savunma bakanlığını geçmişte Benny Gantz, Avigdor Lieberman ve Naftali Bennett'e vermiş olmasının ‘garip’ olduğunu belirterek, Netanyahu'yu bu görevi Smotrich'e vermemesinden dolayı eleştirdi.

Parti, açıklamasında "Netanyahu 14 iskemle ve yarım milyonun üzerinde oy kazanmış bir partiye başkanlık eden ve güvenlikte gerçek bir sağ-kanat politikası isteyen Smotrich'i veto ediyor" ifadelerini kullandı.

Yapılan açıklamalar arasında Smotrich'in talebini geri çekmeyi reddettiği, hatta dışişleri bakanlığı teklifini bile kabul etmediği de bulunuyor.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün