Corbyn hiçbir zaman İşçi Partisi´nden seçilemeyecek

İngiltere´deki İşçi Partisi, eski lideri Jeremy Corbyn´in bir daha asla partiden parlamentoya seçilemeyeceğini açıkladı.

Dünya
23 Kasım 2022 Çarşamba

İngiliz İşçi Partisi’nin açıklamasına göre, eski liderleri Jeremy Corbyn bundan sonra hiçbir zaman parlamento üyesi olamayacak. The Guardian gazetesinin haberine göre İşçi Partisi üyeleri Jeremy Corbyn'in, ileride yapılacak seçimler öncesi parti seçimlerine katılmasının tamamen yasaklandığını belirtti.

2020 senesinde, kendi liderliği zamanında partisinde yapılan antisemit söylemlerin 'fazlasıyla abartıldığını' söylemesi üzerine İşçi Partisi eski lideri Corbyn'den geçen sene özür bildirisi yayınlaması istenmişti.  

Jeremy Corbyn'in bunu reddetmesi üzerine İşçi Partisi lideri Sir Keir Starmer harekete geçti. Artık Corbyn 'kesin suretle, açık biçimde, tamamen' özür dilese de seçimlerin hiçbirine katılmayacak.

Üyelerden birinin açıklaması “Jeremy Corbyn artık asla geri gelemeyecek. Partide kalması, geri kazanmak zorunda olduğumuz koltukları geri kazanma şansımızı kötü etkileyecekti” şeklinde oldu.

Corbyn’in gelecek genel seçimlerde hala Islington North bölgesi milletvekili olmak istemesi durumunda ya bağımsız aday olarak seçimlere katılması ya da başka partiden aday olması gerekiyor.

Eski destekçilerinden biri Corbyn'in liderliği artık ele geçiremeyeceğini hala idrak etmediğini belirtti. Diğer destekçileri de Corbyn'in, İşçi Partisi üyeliği olsa da olmasa da yine de seçimlere katılmayı planladığını çünkü kendi bölgesinde yaptığı işler sayesinde bölge insanları tarafından desteklendiğini dile getirdi.

Jeremy Corbyn, Avam Kamarası'na ilk olarak 1983 yılında katılmış, 2019 yılında Islington North milletvekilliğine yüzde 63,4 oy oranıyla yeniden seçilmişti.

İşçi Partisi üyeleri ayrıca, Corbyn'e seçim kampanyasında yardımcı olması durumunda Momentum organizasyonunun da kınanacağını açıkladı.

Momentum organizasyonu Corbyn'in İşçi Partisi üyesi olmasından sonra bir sol parti tabanı olan 2015 senesinde kuruldu. 2017 senesinde ise tüm organizasyon üyelerinin İşçi Partisi üyeleri de olmaları gerektiğini açıklandı.

2021 yılında İşçi Partisi Ulusal Yürütme Kurulu, Corbyn yanlısı 'Labour Against Witch Hunt', 'Labour in Exile Network', 'Resist', ve 'Socialist Appeal' gruplarının 'partinin kurallarıyla, amaçlarıyla ve değerleriyle uyumlu olmadıkları' gerekçesini ileri sürerek parti üyelerinin bu gruplara üyeliklerini yasakladı.

Düşünce kuruluşu olan Campass'ın başkanı Neal Lawson, İşçi Partisi Genel Sekreteri David Evans'a yazdığı mektupta  partisinin seçimlerinde sergilediği 'sert yaklaşımı' eleştirdi ve uygun aday listesinin 'gerçek dışı sebeplerden dolayı fazlasıyla' daraldığını ileri sürdü.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün