Nazilerin yasakladığı kitaba dayanan film Netflix´te bir numaraya ulaştı

Savaş karşıtı olduğu ve Nazileri güçsüz gösterdiği gerekçesiyle yasaklanan ´Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok´ kitabının uyarlaması Netflix´te bir numaraya ulaştı.

Dünya
4 Kasım 2022 Cuma

‘Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yokkitabı ilk olarak neredeyse bir asır önce (1929) yayımlanmış olmasına rağmen, Alman tarihinin en çok satan kitaplarından biri olmaya devam ediyor. Erich Maria Remarque tarafından yazılan kitap, I. Dünya Savaşı sırasında Batı Cephesinde savaşan genç bir Alman askeri ve vatansever Paul Baumer'in hikayesini anlatıyor.

Kitabın savaş karşıtı mesajı, Remarque'ı vatanseverlik eksikliğiyle suçlayan ve Almanların savaştaki yenilgisini tasvir etme şeklinden dolayı Naziler tarafından hoş karşılanmamış ve yasaklanmıştı. Naziler, Remarque'ın Yahudi olduğu ve asla orduda görev yapmadığı söylentilerini yayarak itibarını zedelemişti.

Bir yıl sonra, Aralık 1930'da, kitabın Hollywood uyarlaması ilk kez Berlin'deki muhteşem Mozartsaal salonunda gösterilmişti. Yerel basında çıkan haberlere göre, aralarında aydınların ve ünlülerin de bulunduğu seyirciler filmdeki sahneler karşısında derinden şok yaşamış, film bittikten sonra ne alkışlamış ne de konuşmuşlardı. 

Filmin ulusal moral ve onur için oluşturduğu tehlikeyi çabucak fark eden Naziler, gelecekteki gösterimleri sabote etmek için Josef Goebbels'in (Nazi Propaganda Bakanı) önderliğinde onlarca kişi koku bombaları atarak, fareler salarak, Yahudi karşıtı hakaretler yağdırarak ve hatta seyircileri döverek film gösterimlerini yarıda kesmişlerdi. 

Viyana'da da Naziler filmin gösterimini engellemeye çalışmıştı. Binden fazla polisin Nazilerin girişini engellemek için sinemayı kuşatması üzerine şehir genelinde ayaklanmalar patlak vermişti. Film kısa süre sonra tamamen yasaklanmış ve 20 yıldan fazla bir süre Almanya'da gösterilmemişti. Kitap da yoğun bir şekilde sansürlenmişti.

Kitap, 1929'da yayınlandığından beri 50 milyondan fazla sattı, 20'den fazla dile çevrildi ve hatta Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterildi. 

Kitap, ilk olarak 1930'da Moldovalı-Amerikalı yönetmen Lewis Milestone tarafından filme uyarlandı ve hem Üstün Yapım hem de En İyi Yönetmen Akademi Ödülleri'ni kazandı. 1979'da da, İngiliz oyuncular Richard Thomas ve Ernest Borgnine'in başrol oynadığı başka bir film uyarlaması yapıldı. Kitap 2022 yılında 3. kere filme uyarlandı ve Netflix’te en çok seyredilen filmler arasında dünyada 1. sıraya yerleşti.

Filmin Avrupa prömiyerinin yapıldığı Zürih Film Festivali'nde İsrail Hayom'a konuşan başrol oyuncularında Daniel Brühl, "Kitabı hem çocukken hem de büyüdükten sonra okudum. Her iki durumda da Remarque'ın cephedeki askerlerin deneyimlerini anlatma biçiminden derinden etkilendim. Her şey çok gerçek hissettiriyor’’ ifadelerini kullandı.

Yönetmen Edward Berger ise, "Doğru zamanmış gibi hissettim. İki buçuk yıl önce film üzerinde çalışmaya başladığımızda, Trump'ın başkanlığı, Brexit, aşırı sağın Fransa, Macaristan ve Almanya'da güçlenişi yaşanıyordu. Tüm dünyada üslup daha agresif ve milliyetçi hale geliyor. Tabii filmi çekerken Ukrayna'da savaş çıkacağını bilmiyorduk ama şimdi televizyonda Ukrayna'dan bir sürü görüntü görüyorsunuz, sanki doğrudan bizim filmimizden alınmış gibi’’ dedi.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün