Kanye West bir günde 2 milyar dolar kaybettiğini açıkladı

Instagram´a geri dönen rapçi, ünlü ayakkabı firmasının anlaşmasını iptal edişinden birkaç gün sonra Yahudi menajere yönelik paylaşımında "beni para tanımlamıyor" dedi.

Dünya
2 Kasım 2022 Çarşamba

Kanye West, geçtiğimiz perşembe günü yaptığı açıklamada, arka arkaya gelen antisemit paylaşımları sonrasında iş ortaklarıyla anlaşmaları bozulunca, bir günde 2 milyar dolar kaybettiğini belirtti. 

Müzik ve moda dünyasının önemli ismi, nefret söylemleri üzerine Adidas ve Gap markalarının kendisiyle ilişkilerini kesme baskılarına yanıt vermesinin üzerine, reklam anlaşmalarının rafa kalkmasıyla karşı karşıya kaldı. 

Ye olarak da tanınan West, 1 milyondan fazla beğeni alan Instagram paylaşımında, "Bir günde 2 milyar dolar kaybettim. Ve hala hayattayım. Bu bir sevgi söylemidir" ifadelerini kullandı. 

West, firmaları rapçiyle ilişkilerini kesmeye çağıran eğlence şirketi Endeavor'un başkanı Ari Emanuel'e yönelik paylaşımında, "Seni hala seviyorum. Tanrı seni hala seviyor. Beni para tanımlamıyor. Beni insanlar tanımlıyor" dedi. 

Alman spor devi Adidas, geçtiğimiz salı günü "Kabul edilemez, nefret dolu ve tehlikeli" yorumlarından sonra West ile ortaklıklarını bitirdiklerini açıklamıştı. 

Adidas aynı zamanda West ile birlikte tasarlanan ve çok başarılı olan 'Yeezy' ürün grubunun üretimine son vereceklerini ve "Ye'ye ve şirketlerine olan tüm ödemeleri durduracağını" ifade etti. Bu adımın Adidas'ın sadece bu yılki gelirinde çeyrek milyar dolar civarında azalmaya sebep olması bekleniyor. 

Forbes'un tahminine göre West'in net değerinin 1,5 milyar doları Adidas'tan gelmekte ve bu anlaşma olmadan net değeri tüm müzik gelirleri, gayrimenkulleri, nakit parası ve eski eşi Kim Kardashian'ın giyim şirketi Skims'deki hissesi dahil olmak üzere 400 milyon dolara düşecek. Geçmişte rapçi bu derginin servetini küçümsediği konusunda ısrar etmiş olsa da Forbes, artık West'i milyarderler listesine eklemeyeceğini belirtti. 

Bipolar bozukluğu konusunda hep açık olan West uzun süredir açık sözlü olmuş, 2020'de pek istemeyerek ABD başkanlığına aday olmuş ve sonrasında da tüm desteğini Trump'a vermişti. 

West'in sınırın ötesine geçme istekliliği, güçlü profilinden ve medyada sık sık görünmesinden faydalanan, ancak onunla birlikte oldukları için isimlerinin lekelenme tehlikesiyle karşı karşıya kalan iş ortakları için iki ucu keskin bir kılıç oldu. 

İş ortakları, West'in köleliği bir 'seçim' olarak adlandırışı dahil olmak üzere önceki yorumlarını sineye çektilerse de geçtiğimiz ay Paris'teki bir defilede üzerinde 'Siyahların Hayatları Önemlidir / Black Lives Matter' hareketine bir tepki olarak yaratılan 'White Lives Matter / Beyazların Hayatı Önemlidir' sloganı bulunan bir t-shirt giydiğinde işler çığırından çıkmaya başladı. 

Bu olaydan birkaç gün sonra West ABD ordusunun askeri alarm durumu 'DEFCON 3'ün yanlış yazımını kullandığı "YAHUDİLERE karşı 'death con 3' uygulayacağım" tehdidi yüzünden Twitter ve Instagram'dan geçici olarak atılmıştı. 

Bu ifade West'in ismini kullanmadan "Nefret söylemi hiçbir zaman uygun veya mazur görülemez" paylaşımında bulunan eski eşi Kim Kardashian da dahil olmak üzere birçok kişinin ciddi bir şekilde endişe duymasına sebep olmuştu.  

Geçtiğimiz hafta sonu yoğun bir Los Angeles otobanının üzerine bir üst geçitten "Kanye Yahudiler hakkında haklı" ve "Biliyorsan korna çal" yazılı pankartlar sarkıtılmıştı. Birkaç kişi de 'Heil Hitler' selamı verirken görüntülenmişti. 

Adidas'ın açıklamasını birkaç saat sonra YeezyGap.com internet sitesini kapatmaya ek olarak "Yeezy Gap ürünlerini mağazalarımızdan kaldırmak için derhal harekete geçiyoruz" diyen ABD firması Gap takip etmişti. 

Paris merkezli moda evi Balenciaga da geçen hafta "artık bu sanatçıyla herhangi bir ilişkimiz ya da onunla ilgili gelecek için planlanan projemiz bulunmamaktadır" diyerek West ile bağlarını kopardı. 

Hollywood'un en büyük menajerlik ajansı CAA West'i temsil etmeyeceğini belirtirken, film ve televizyon yapımcısı MRC, sanatçıyla ilgili halihazırda tamamlanmış olan bir belgeseli rafa kaldırdığını ifade etti. 

Ayakkabı firması Skechers'dan yapılan açıklamaya göre ise geçtiğimiz çarşamba günü West bir film ekibi ile davetsiz olarak gittiği Skechers'ın Los Angeles'taki ofislerinden dışarıya çıkartılmıştı. 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün