Çevrimiçi antisemitler Twitter´ın Musk´a devredilmesini fırsat olarak görüyor

Kanye West´in son zamanlardaki antisemit çıkışlarıyla Elon Musk´ın bu hafta sosyal medya platformunun kontrolünü ele geçirdikten sonra Twitter´daki içerik denetleme politikalarını gevşetme vaadiyle cesaret bulan çevrimiçi aşırılık yanlıları, Yahudileri hedef almaya başladı.

Dünya
2 Kasım 2022 Çarşamba

Zafir Reytan

Nefret içerikli çevrimiçi forum 4chan'da isimsiz bir kullanıcı, "Artık Elon Twitter'ı ele geçirdiğine göre, sonunda becerilerimizi kullanmanın zamanı geldi. Önümüzdeki 48 saat içinde Twitter'da maksimum kaos olacak, bu yüzden şimdi demir sıcakken dövme zamanımız" diye yazdı.

4chan kullanıcısı, diğer kullanıcıları Twitter'da özellikle Yahudilerin dünyayı gizli entrikalarla kontrol ettiğine dair Nazi esintili düşüncelere vurgu yapan antisemit içerikleri yayınlarken ''#TheNottticing'' hashtag’ini kullanmaya çağırdı.

Yahudi aktör Seth Rogen son iki gün içinde Twitter'da ortaya çıkan nefret dolu içerik dalgasını vurguladı. Rogen cuma günü, 9,4 milyon takipçisine hashtag kampanyası hakkında yayınladığı tweet’de  "Antisemitizmin şu anda ne kadar geliştiğini görmek isteyen herkes #TheNotticing hashtagini kontrol etsin" diye yazdı.

Rogen kısa süre sonra, bu hafta da dahil olmak üzere birçok Yahudi kullanıcının antisemitlerin tweet'lerine işaret etmenin nefret dolu mesajlarını güçlendirmeye hizmet ettiğini savunması sebebiyle tweet’i sildi.

Twitter'ın dünya liderleri, medya mensupları ve ünlüler tarafından kullanılan küresel bir sosyal medya platformu olarak önemi göz önüne alındığında, Musk'ın şirketi devralması yakından takip ediliyor. Yahudi dünyasındaki pek çok kişi, özellikle ırkçı ve antisemit fikirlerin çevrimiçi ortamda daha fazla yayılmasına yol açabilecek değişikliklere hazırlanıyor.

İftira ve İnkarla Mücadele Birliği Başkanı, Musk'ın bu ay antisemit paylaşımları nedeniyle askıya alınan rapçi Kanye West'i platforma geri davet etme isteğinin endişe verici olduğunu söyledi. Biriğin Başkanı Jonathan Greenblatt Cuma günü yaptığı açıklamada, Bay Musk'ın Twitter'ı satın almasının  İftira ve İnkarla Mücadele Birliği'nin defalarca şahit olduğu ''marjinal toplulukların sosyal medyadan uzaklaştırılmasını''  hızlandıracağından endişe duyuyoruz dedi.

Musk'ın Twitter'ı satın almadan önce, platformda sansür uygulamaları olarak gördüklerini sona erdirme sözünü vermesi tartışmalara yol açtı. Ancak perşembe günü yatırımcılara verdiği bir mesajda tutumunu yumuşattığı görüldü. Özgür konuşmanın, Twitter'ın "herkes için sıcak ve misafirperver" olmasını sağlayacak kurallarla dengelenmesi gerektiğini söyledi.

Musk, amacının “çok çeşitli inançların sağlıklı bir şekilde tartışılabileceği ortak bir dijital şehir meydanına sahip olmak” olduğunu söyledi. Twitter'ın "herşeyin sonuçsuz bir şekilde söylenebileceği, herkes için özgür bir cehennem ortamı haline gelemeyeceğini" de sözlerine ekledi.

Yine de, Yahudiler de dahil olmak üzere bazı Twitter kullanıcıları, platformdan ayrılmayı planladıklarını ya da en azından onlar için daha az misafirperver veya keyifli olacağı beklentisinde olduklarını söyledi.

Twitter kullanıcısı Ari Solomon Musk'ın Twitter'ı devir almasıyla ilgili bir haber makalesine bağlantı vererek, "Burası, özellikle antisemitizm olmak üzere bir nefret yuvası olacak” ifadesini kullandığı tweeti yayınladı. 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün