İsrail Lübnan ile deniz sınırı anlaşmasını imzaladı

İsrail, Lübnan ile ABD´nin arabuluculuğunda uzlaşı sağlanan deniz sınırlarının çizilmesine ilişkin anlaşmayı özel hükümet oturumunda onaylandı.

Dünya
27 Ekim 2022 Perşembe

İsrail Başbakanı Yair Lapid, özel oturumda yaptığı konuşmada, "tarihi başarı" diye nitelediği anlaşmanın İsrail'in güvenliğini güçlendirdiğini ve ülkesine "Hizbullah karşısında hareket özgürlüğü" sağladığını belirtti.

İsrail'de Savunma Bakanlığı, dış istihbarat servisi Mossad ve Ulusal Güvenlik Konseyi gibi güvenlik otoritelerinin anlaşmayı ‘‘güvenlik ihtiyaçlarını karşıladığı’’ için onayladığına belirten Lapid, sürece katkıda bulunan yetkililere teşekkür etti.

Lapid, diplomatik ilişkileri bulunmayan ve savaş halinde oldukları Lübnan ile anlaşma imzalanmasının ardından Lübnan'ın İsrail'i tanıdığı mesajını verdi.

İsrail'in anlaşma gereği kendisinde kalan Kariş doğal gaz sahasında üretime başladığını aktaran Lapid, anlaşma gereği Lübnan'a kalan Kana doğal gaz sahasından da yüzde 17 gelir elde edeceklerini dile getirdi.

Diplomatik ilişkileri bulunmayan komşu iki ülkenin savaş durumunda olmaları nedeniyle anlaşma metninin takası için basına açık tören düzenlenmeyecek.

Lübnan ve İsrailli heyetler, Lübnan'ın güneyindeki Nakura bölgesinde bulunan Birleşmiş Milletler Geçici Görev Gücü'ne ait üste BM ve ABD'li yetkililer aracılığıyla ayrı salonlarda anlaşma nüshalarını takas edecek.

Kaynak:AA

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün