HBO´dan Hayat Ağacı Sinagogu belgeseli

Dijital yayın platformu HBO, çarşamba günü, ABD tarihindeki en ölümcül antisemit saldırılardan birinin yaşandığı Pittsburgh Hayat Ağacı Sinagogu için yaptığı belgeseli yayınladı.

Dünya
27 Ekim 2022 Perşembe

Belgesel saldırıdan 4 yıl sonra, Rapçi Kanye West'in yorumlarını takiben ABD'de dikkatlerin bir kez daha antisemitizme döndüğü haftada yayınlandı. Belgeselin yönetmeni Trish Adlesic, Yahudi Telgraf Ajansı'na filmin zamanlamasıyla ilgili yaptığı açıklamada, ‘‘Yapılması gereken müdahalenin aciliyetini pekiştirmesini umuyorum’’ dedi.

Adlesic, saldırıdan sonra hayatta kalanların belgeselin işleyişini şekillendirmelerine izin verdi. Hayatta kalanlar, Yahudi inançlarından silah yasalarına ve saldırının dakika dakika anlatılmasına kadar birçok konuda Adlesic’e yardım ettiler.

Hepsi Pittsburgh'da büyüyen sanatçılar Michael Keaton, Billy Porter ve Yahudi girişimci Mark Cuban belgeselin yapımcılığını üstlendiler. Yahudi Broadway yıldızı Idina Menzel ise belgesel için bir şarkı yazıp seslendirdi.

27 Ekim 2018’de üç ayrı cemaate ev sahipliği yapan ABD Pennsylvania’daki Hayat Ağacı Sinagoguna yapılan saldırıda 11 kişi hayatını kaybetmişti.

Şabat duası sırasında sinagoga ateş açan 49 yaşındaki saldırgan Robert Bowers’ın saldırıdan önce aşırı sağcı sosyal medya platformu Gab’e Yahudi karşıtı komplo teorileri yazdığı açıklanmıştı.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün