ADL Başkanı´ndan Musk´a ´Henry Ford´ benzetmesi

İnkar ve İftira ile Mücadele Birliği (Anti-Defamation League - ADL) Başkanı Jonathan Greenblatt, Amerikalı bir üstün zekaya iltifat etmek isterken, Yahudi düşmanlığıyla ünlü bir örnek ile kıyaslama yapıp eleştirilince, sözlerini tekrar gözden geçirmekte olduğunu söyledi.

Dünya
12 Ekim 2022 Çarşamba

CNBC kanalına konuşan Greenblatt, daha önce kendisinin de pek çok kereler eleştirdiği, en ünlü Amerikalı antisemitlerden Henry Ford’u çağdaş bir araba üreticisi olarak Elon Musk’ın öncülerinden olarak örnekleyerek övgüyle söz etmişti.

Sosyal medya devi Twitter’ı satın alması söz konusu olan Musk’ı “İnanılmaz bir girişimci ve sıra dışı bir mucit, adeta zamanımızın Henry Ford’u” olarak nitelendiren Greenblatt, Musk’tan ayrıca, “Kendisi uzay roketi, ulaşım ve güneş enerjisi gibi dev ve karmaşık işlerin üstesinden geldi. Topluma açık bir ortamda neler başaracağını düşünün. Tüm toplumsal tartışma ortamının sadece birkaç büyük şirket tarafından kontrol edilmesinden bazı endişeler duysam da, satın almayı düzenleyecek kişilerin yine de buna bir şans verecekleri konusunda umutluyum,” dedi.

Ancak Greenblatt bu karşılaştırmayı geri çekti. Geçmişte ADL’in Ford hakkında birçok olumsuz açıklaması yer alıyor.

Yaklaşık yüz yıl önce, sadece otomotiv sektörünün değil, aynı zamanda Yahudi düşmanlığının nefret dolu öncülerinden de sayılan Ford’un şirketinin Nazi döneminde Yahudileri köle gibi çalıştırarak kazanç sağlayıp sağlamadığına dair araştırmalardan, 2020 yılında Greenblatt’ın dönemin ABD Başkanı Donald Trump’tan Ford’u öven sözleri için özür dilemesi çağrısında bulunduğuna kadar pek çok bilgi internette bulunuyor.

Diğer yandan, Greenblatt’ın sözleri, ADL’in sadece Ford ile ilgili değil, Elon Musk’ın Twitter’ı satın alma girişimi ile ilgili duruşunda da 180 derece bir yön değiştirme gösteriyor. Zira, nisan ayında ADL’in sayfasında ‘Elon Musk Twitter’ı satın almayı planlıyor, aşırı sağcılar bayram ediyor’ başlıklı bir analiz yayınlamıştı.

Greenblatt de bu araştırmayı Twitter’da paylaşmış, analizin dikkatle incelenmesi gereken bir bakış açısı getirdiğini eklemişti. Pek çok Yahudi lider, daha önce Twitter üzerindeki nefret söylemlerini ayıklama fikrini küçümsediğini belirtmiş olan Musk’ın platformun başına geçmesi konusunda kaygıları olduğunu belirtmişlerdi.

Konuşmasının ardından Twitter’da büyük tepki toplayınca konuyla ilgili Jewish Telegraphic Agency’ye (JTA) bir açıklama yapan Greenblatt, “Her ne kadar otomobil endüstrisinde bir öncü olsa da konuşmamda Henry Ford’u referans göstermem bir hataydı, bunu kabul etmem gerek. Niyetim Ford’u övmek ve rezil antisemitliğini herhangi bir şekilde küçümsemek değildi” dedi.

Greenblatt, sosyal medya harici Musk ile ilgili övgü dolu sözlerinin arkasında durduğunu söyleyerek, Musk’ın geçmişteki diğer girişimlerindeki üstün başarılarının, Twitter’ı satın aldıktan sonra yapacaklarına dair beklentinin çıtasını yükseklere çıkardığını ekledi. Başkan sözlerine, “Daha açık konuşmam gerekirdi, bu ortada, fakat ben sadece Elon Musk’tan beklentimi filtresiz konuşarak belirtmek istemiştim. Aylardır dile getirdiğim gibi, Musk’ın satın alacağı platformda nefret söylemleri ve tacizi nasıl ele alacağı ile ilgili ciddi endişeler taşıyoruz. Daha önce defalarca dile getirdiğim gibi, kalkanlarımızı tam olarak indirmemekle beraber, Musk’ın bu platformu nasıl yöneteceği konusunda umutluyuz çünkü kendisi pek çok endüstride başarıyla öncülük etmiş ve inanılmaz derecede karmaşık sorunların üstesinden gelebilmiş biri. Kendisinden aynı seviyede bir çaba ve kaynak kullanımı bekliyor, bu şekilde sadece yeni bir iş modeli değil, Twitter’da hakim olan zehirli dili değiştirerek yeni bir toplumsal hitap şekli geliştirmesini bekliyoruz,” diye devam etti.

Musk, 28 Ekim’e kadar Twitter’ı satın alma işlemlerini bitirmediği takdirde, anlaşmadan geri çekildiği gerekçesiyle hakkında bir dava açılması riskini taşıyor. Bu da, o tarihe kadar Musk’ın 44 milyar dolarlık finansmanı sağlaması gerektiği anlamına geliyor.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün