Lapid, ´´Deniz sınırı anlaşması İsrail´in güvenliğini korumakla kalmayacak, güçlendirecek´´

İsrail Başbakanı Yair Lapid çarşamba günü, ABD´nin aracılık ettiği Lübnan deniz sınırı müzakereleriyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Dünya
13 Ekim 2022 Perşembe

Lapid basın toplantısında, "Son günlerde zirveye ulaşan ve aylarca süren karmaşık müzakerelerin ardından deniz sınırı konusunda Lübnan ile diplomatik-ekonomik bir çözüme ulaşmayı başardık. Bu anlaşma, kuzeydeki toplulukların güvenliğinin yanı sıra İsrail Savunma Kuvvetleri’ne (IDF) hareket özgürlüğü ve İsrail Donanması'nın Şamandıra Hattı olarak bilinen kıyı şeridine en yakın bölgeyi kontrol etme özgürlüğü tanıyacak. Terör örgütü Hizbullah ile askeri bir çatışma olasılığını ortadan kaldıracak. Ayrıca gelecek yıllarda milyarlarca dolar gelir elde etmemizi sağlayacak’’ ifadelerini kullandı.

Anlaşma sonuçlandırılırsa, onlarca yıllık savaş ve düşmanlık geride kalacak. Ancak zaman kısıtlamaları her iki tarafı da zora sokuyor. İsrail 1 Kasım’da seçime gidecek. Anlaşmayı destekleyen Lübnan Cumhurbaşkanı Michel Aoun’un ise 31 Ekim'de görev süresi doluyor.

Muhalefet Lideri İsrail eski Başbakanı Binyamin Netanyahu, anlaşmanın Hizbullah'a fayda sağlayabileceğini belirtti ve Lapid'i anlaşmanın onaylanmasını hızlandırmak için parlamento incelemesinden kaçmakla suçladı.

Michel Aoun da altı yıllık görev süresi sona ermeden önce en büyük başarısı olarak anlaşmayı bir an önce gerçekleştirmek istiyor.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün