Madencilikte şaşırtan yenilikler

İsrail´de madencilik sektörü çok eskilere dayanıyor. Tarihe göz attığımızda, Kral Süleyman zamanından beri insanların faal olarak madencilik yaptığı antik Timma Vadisi madenleri dışında tarihsel anlamda büyük ölçekli bir sektör sayılmamakta. Ancak, İsrail´in ileri teknoloji ve inovasyon açısından merkezî konumu dünya çapında bilinen bir gerçek ve bu hâliyle potansiyel çözümlerin ideal kaynağı olarak madencilik endüstrisi tarafından da tanınmaya başladı.

Nur Şaul BARAKAS Ekonomi
12 Ekim 2022 Çarşamba

Dünya çapındaki madencilik endüstrisi hâlihazırda ekonomik verimlilik ve çevresel sürdürülebilirlik konularını gündeme getiren birçok zorlukla mücadele ediyor. Tartışmaların odak noktasında ise modern madenciliği, çevre dostu olması için daha sürdürülebilir bir çerçeveye kaydırmak yer alıyor. Madencilik endüstrisindeki yeni küresel trendlerden biri de uzaktan ve otonom madenciliğe yönelim. Bunlar 100 kilometre uzaktan kullanılabilen araçları ve cihazları ya da kendi kendine hareket edebilen, çalışabilen ve ‘düşünebilen’ otonom araçları dahi kapsıyor. Günümüz madencilik dünyasında kumanda, kontrol, iletişim ve bilgisayar zekâsına (4CI) doğru büyük bir yönelim görülüyor.

Her ne kadar gerçek bir madencilik endüstrisi bulunmadığından bahsedildiyse de İsrail, bu sektördeki en büyük sorunlardan bazılarını çözebilecek konumda bulunuyor.

İsrail Merkezli bazı şirketlere göz atacak olursak bakın ne gibi çözüm odaklı işler ve yöntemler geliştirilmiş.

ENDÜSTRİ 4.0 VE YAPAY ZEKÂ

IOSight: Altyapı tesisi yönetimi alanında yenilikçi ve pazar lideridir. IOSight, orta ila büyük ölçekli su ve enerji altyapı tesislerine maliyetleri düşürmek, verimliliği ve verimi artırmak, enerji tasarrufu sağlamak ve düzenlemelere uyumu temin etmek için düşük maliyetli ve kullanıcı dostu iş zekâsı/veri yönetimi ve raporlama çözümleri sunuyor.

Pzartech: Kompleks mekanik ekipman kullanıcılarının görüntü işleme ve derin öğrenme aracılığıyla parçaları hızlıca tanımlamasını sağlayan bir görsel tanıma teknolojisi geliştiriyor. Şirketin amacı, bakım operatörlerinin akıllı telefon ve tablet kameralarını kullanarak üzerinde çalıştıkları parçalarla ilgili bilgi almasını sağlamak.

OTONOM ARAÇLAR

Cognimine: Arazi araçları için otonom sürüş ve yapay zekâ teknolojisi geliştiriyor. Şirketin madenlere yönelik yeni otonom çekiş sistemi bileşeni, insan sürücülerin yerini alması için akıllı kamyonlara entegre ediliyor. Bu sayede madenlerdeki verim ve güvenlik artırılıyor. Cognimine’ın çözümü sayesinde büyük otonom kamyon filoları, kendi içlerinde iletişime geçebiliyor ve tüm kamyonlar yönetilebiliyor. Şirket aynı zamanda teknoloji asimilasyonu, eğitim ve konuşlandırma sonrası hizmetler gibi maden dönüşüm özelliklerinden oluşan eksiksiz bir paket de sunuyor.

Simlat: İnsansız Hava Aracı (İHA) sistemlerine yönelik inovatif ve yeni nesil eğitim çözümleri sunmada lider bir şirket. Bu eğitim çözümü sistemleri, her türdeki platform, taşıma kapasitesi ve görev için eğitimi mümkün kılıyor. Simlat’ın sistemleri, risk ve masrafları önemli ölçüde düşürürken performansı ve güvenliği artıran şaşırtıcı bir İHA eğitim deneyimi sunuyor.

SENSÖRLER, DENETİM VE ROBOTİK SÜREÇ OTOMASYONU

Lingacom Ltd: Muon olarak bilinen atom altı parçacıkları tespit edebilen tarayıcıların geliştiricisi ve üreticisidir. Şirket, dedektörler ve yazılım dâhil olmak üzere tüm platformu destekliyor. Bu teknoloji, çok sayıda sektörü ilgilendirmekle kalmayıp araçlardaki nesne ve malzeme dedeksiyonuna uygulanarak madencilikte haritalamaya ve büyük jeolojik nesneleri tespit etmeye yardımcı oluyor. Muon, dünyadaki en etkili atom altı parçacıklardan biri. Lingacom’un teknolojisi, kamyonlarda gizli paketlerden yeraltındaki oluşumlara kadar çok sayıda nesnenin tespit edilmesini sağlayan bir tomografi sunuyor. Şirket, bu radyasyonsuz teknolojiyi röntgen sensörleriyle eşleştirilebilen dedektörlerde sunuyor.

Sightec: Otonom dronelara gördükleri şeyleri analiz etme ve gerçek zamanlı olarak müdahalede bulunma yeteneği katıyor. Bu sayede dronelar, karmaşık görevlerini yerine getirebiliyor. Şirketin çözümü, minimal hesaba dayalı kaynak gerektiren bir dizi algoritmayı işleyerek gerçek zamanlı görüntü sunuyor. Sightec’in teknolojisinin faydaları arasında otonom dedeksiyon ve takip, görmeye dayalı oryantasyon ve navigasyon, gerçek zamanlı izleme ve denetim bulunuyor.

BÜYÜK VERİ VE VERİ ENTEGRASYONU

Coralogix: Şirketlerin verileri kaydetmesine yardımcı olmanın yanı sıra makine ve bileşen düzeyinde otomatik içgörüler sunuyor. Şirket, günlükleri kaydedip kategorilere ayırarak milyonlarca günlük dosyası kayıtlarından anlamlı bir sonuç edile eden çözüm sunuyor. Coralogix ürünü, görselleştirme ve sorgulama için ham verileri Elastic üzerinde kaydediyor. Yanlış pozitif oranı düşük olacak şekilde birkaç alarm oluşturuyor. Hizmet olarak sunulan yazılıma AWS ve Azure üzerinden ulaşmak mümkün. Fiyatlandırması ise Coralogix’e müşteriler tarafından gönderilen veri miktarına göre değişiyor.

NooBaa: Büyük ölçekli veri depolama sorunları olan müşterilere yeni bir mimari yaklaşım kazandırıyor. NooBaa’nın ürünü, ‘sorunsuz’ olarak tanımlanan yazılım tabanlı bir ölçeklenebilir depolama çözümü niteliğinde. Bu sorunsuz deneyim, herhangi bir hostu ya da medya teknolojisini otomatik olarak düzenleme yeteneğinin kenetlenme ve teknoloji riskini ortadan kaldırdığı süregelen arşiv yönetimi için de geçerli. NooBaa’nın inovasyonu, gelişmiş metadata ve makine öğrenmesi teknolojilerinin kullanımında yatıyor. Bu teknolojiler, yönetimsel karmaşıklığı azaltırken esneklik, performans, güvenlik ve ekonomi açısında optimizasyonu sağlayan kaynaklarda veri yerleştirmenin planlamasında kullanılıyor. NooBaa aynı zamanda bulut kaynakların ve gerçek hibrid desteği için yerinde kaynakların kullanımını da destekliyor.

Kaynak: IsraelTrade.gov.il

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün