Tıp alanında devrim: “Biyo Konverjans”

Biyoloji, mühendislik, yapay zekâ, 3D baskı ve nanoteknolojiyi birleştiren biyo konverjans, ısrarcı sağlık sorunlarına yönelik sayısız yaratıcı çözümün kapısını aralıyor. İsrail de biyo konverjans araştırma ve geliştirmede küresel bir lider olarak dikkat çekiyor.

Nur Şaul BARAKAS Ekonomi
21 Eylül 2022 Çarşamba

Tıbbi araştırma devrimi, eski zamanlarda hayal bile edilemeyen bilimsel atılımların geliştirilmesine ve gerçekleştirilmesine öncü oluyor. İsrail ise bu alanda yaptığı atılımlar ve inovasyonlarla küresel liderlik rolünü üstleniyor. Bu inovasyonların birçoğu ise tıbbi araştırmada yeni bir trend olan biyo konverjans etrafında şekilleniyor.

Biyo konverjans, biyolojiyi, mühendisliği, yapay zekâyı, makine öğrenmesini, üç boyutlu baskıyı ve nanoteknolojiyi birleştiriyor. Disiplinler arası tıp çalışması her ne kadar yeni bir olgu değilse de programlama, genom bilimi ve yapay zekâ alanlarındaki yeni gelişmeler ısrarcı sağlık sorunlarına yönelik sayısız yaratıcı çözümün kapısını aralıyor.

Toplamda 1,6 milyon dolar ihracat yapan 600’ü aşkın tıbbi cihaz şirketi ile İsrail, çığır açan çoklu disiplinler araştırmalarında Uluslararası Alıntı İndeksinde dördüncü sırada yer alıyor.

İsrail’in biyo konverjans şirketleri, tıbbi bakımda devrim yaratmak için hâlihazırda geniş çeşitlilikte tıbbi teknolojiler geliştiriyor. Örneğin Precise-Bio, para-klinik bir deneyde tam fonksiyonel kornea biyo baskısı yapan dünyanın ilk şirketi. Hayfa’da yer alan NanoGhost, farklı bir alanda biyo konverjans uygulaması yapıyor. Şirket, kanserli hücreleri özel olarak hedefleyen nanorobotik ilaç salım sistemleri programlıyor. Dünyanın ilk on farmasötik ve biyoteknoloji şirketlerinden altısı, CytoReason’u kullanıyor. Tel Aviv’de yer alan CytoReason, insan hastalıklarını hücresel düzeyde simüle etmek için hesaplamalı modellerden faydalanan bir şirket.

İleri mühendislik ve tıbbi geliştirmeleri birleştiren çip organ (OOC) teknolojisi, İsrail biyoteknolojisinde özellikle önem kazanan bir alan olarak kendini gösteriyor. OOC teknolojisi, insan dokusunu insan vücudu dışında belirli bir organ fonksiyonuyla geliştirerek hastayı riske atmadan deneysel ilaç testi yapma fırsatı sağlıyor. OOC, farmasötik araştırma ve geliştirme maliyetlerini önemli ölçüde düşürmenin yanı sıra tıbbi araştırmalarda havyan deneylerine olan bağımlılığı da büyük oranda düşürme potansiyeline sahip.

İsrail’in biyo konverjans inovasyonundaki bir diğer heyecan verici alan da kişiselleştirilmiş ilaç. DNA dizilemeye ve veri depolamaya yönelik işletme maliyetlerindeki son düşüş, kişiselleştirilmiş genetik test kapsamını daha geniş bir pazara ulaştırıyor. Caligenix, C2i Genomics, Sequentify ve diğer İsrail genç-yenilikçi şirketleri, bireysel hasta kullanımına yönelik yeni teknolojileri ve eskiden el yakan DNA testlerini uyguluyor.

Yeni seneye gün saydığımız bu haftada, yeniliklerin yarattığı ilham ile hayatımıza huzur, sağlık ve neşe getirmesini diliyorum.

Hepimize Shana Tova Umetuka!

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün