Gayrimenkul sektörü “Yeni Yüzyılda Türkiye´den Globale” teması ile buluştu

Nur Şaul BARAKAS Ekonomi
21 Aralık 2022 Çarşamba

Türkiye gayrimenkul sektörünün tüm bileşenleri sürdürülebilir, sağlıklı ve mutlu bir gelecek ve ortak yarar adına 6. kez RE360 Gayrimenkul Buluşması’nda bir araya geldi.

7 Aralık’ta Mandarin Oriental Bosphorus Otelinde, İstanbul’da Alkaş ev sahipliğinde gerçekleşen RE360, kamudan özel sektöre, hizmet üreteninden yatırımcısına yön veren tüm paydaşları buluşturdu.

KONUT SATIŞLARINDA YÜZDE 11,4 ARTIŞ

Real Estate360 Gayrimenkul Konferansı’nın açılış konuşmalarında söz alan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Hasan Suver, sürdürülebilirlik kavramının gayrimenkul sektörü için önemine dikkat çekerek “Dünyada uygulanan Yeşil Bina uygulamaları enerji verimliliği açısından son derece önemli. O nedenle biz de Türkiye’de Yeşil Bina Sertifika Sistemi’ni hazır hale getirdik” dedi. 2022’nin ilk 9 ayında konut satışlarının bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11,4 artışla 1 milyon 57 bin 193 olarak gerçekleştiğini belirten Hasan Suver, salonda bulunan gayrimenkul sektörü paydaşlarına “2023 hedeflerimize kararlılıkla ilerleyerek Türkiye’nin Yeni Yüzyılı’na hazırlanıyoruz, bu başarı sizin eseriniz” sözleriyle seslendi.

“YENİ YÜZYILDA TÜRKİYE’DEN GLOBALE”

Alkaş Genel Müdürü Yonca Aközer, “Sektörümüzde uluslararası iş birliklerinin gerçekleşebilmesi için bu etkinliklerden vazgeçilmemesi gerekir. Biz de Cumhuriyetimizin 100. yılına girerken konferansımızda, siz sektör temsilcilerimize, dünyayla rekabet edebilmek ve ihracatı yükseltebilmek adına çok değerli konuklar seçtik” dedi.

Alkaş & HAN Spaces Yönetim Kurulu Başkanı Avi Alkaş da “Cumhuriyetimizin Yeni Yüzyılı’na geçerken Türkiye ve globale açılımın bu toplantı sayesinde deneyim kazanılan daha farklı, yenilikçi, yaratıcı fikirlerin ortaya çıktığı bir çalışma olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

TÜRK YATIRIMCILARA 3 ÜLKEDEN ÇAĞRI

Moderatörlüğünü gazeteci Afşin Yurdakul’un üstlendiği “Dünyadan Türkiye’ye” başlıklı panelde ihracatta gayrimenkulün rolü, Türkiye’nin bu konudaki potansiyeli ve dünya ülkelerine olası katkıları konuşuldu. Uganda Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçisi H.E Nusura Omar Tiperu “Uganda, Doğu Afrika’da 600 milyon kişi ve 21 ülkeyi kucaklayan, 1,5 milyar dolar ile Afrika Serbest Ticaret Bölgesi’nde bir hub konumunda. Aynı zamanda yeşil şehirlere yatırım yapan bir ülkeyiz. Bütün bunlar düşünüldüğünde Türkiye’den yatırımcılar için doğru adres olduğumuzu düşünüyoruz” dedi. İsrail İstanbul Başkonsolos Vekili Ehud Eitam “2022 tahminlerimize göre, turist sayımız yıl sonunda geçen yılın iki katına çıkmış olacak bu nedenle otel odası ihtiyacımız olacak. Bizim için önemli olan profesyonelleri ülkemize çekmek, ucuz değil kaliteli konut peşindeyiz” mesajı verdi. Özbekistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Maşrab Mamirov da 7-10 yıl içinde yabancı yatırımcılara vergi muafiyetleri sunarak süreci kolaylaştırmayı planladıklarını ve Türk yatırımcıları da bu yatırımcılar arasında görmek istediklerini söyledi.

KARBON SALINIMININ YÜZDE 40’I GAYRİMENKULDEN

MIPIM Propel Direktörü Lauriane Hallé ‘Yeni Nesil Gayrimenkul: Proptech’ başlıklı panelde video mesaj yayınlayarak “Gayrimenkul sektörü dijitalleşmenin gerisinde kalıyor. Önümüzde zorluklar var ama proptech adı verilen gayrimenkul teknolojilerinin geleceği çok parlak. Bunu sağlayabilecek olgu da sürdürülebilirlik” dedi. Dünyadaki karbon emisyonlarının yüzde 40’ının gayrimenkul sektöründen geldiğine dikkat çeken Halle, MIPIM fuarının Mart 2023’te Cannes’da bu konudaki yol haritasını açıklayacağını da duyurdu.

“İHRACAT YÖNETİMİNDE TEKNOLOJİNİN PEŞİNDEN GİTMELİYİZ”

Chicago Üniversitesi’nden Ekonomist Prof. Dr. Ufuk Akçiğit, İktisadi Kaynaklarımızı Doğru Değerlendiriyor muyuz?” başlıklı konuşmasında “İhracat yönetiminde teknolojinin payı Çin’de yüzde 30, ABD’de yüzde 20 iken Türkiye’de sadece yüzde 3. Bu alanda gelişmek için teknolojinin arkasından gitmeliyiz, üniversitelerle özel sektörü dirsek temasına sokmalıyız. Doğru insanları yetiştirmek kadar yetiştirilmiş çalışanları nasıl kullandığımız da önem taşıyor” dedi.

 “SÖZ VERİYORUZ”

Günün “Türkiye’den Globale ve 100. Yıl Sözü” başlıklı son panelinin moderatörlüğünü Alkaş & Han Spaces Yönetim Kurulu Başkanı Avi Alkaş yaptı. Panel konuşmacıları Rixos Hotels Kurucu ve Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince, Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat, Ant Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Okay, Esas Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Emine Sabancı Kamışlı ve Ando Living Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kodal yurt içi ve yurt dışındaki başarılarının sırlarını paylaştı. Tüm isimler gelecek kuşaklara iyi bir dünya bırakmak için üzerlerine düşen görevleri gerçekleştirecekleri konusunda söz verdi.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün