AB-İsrail Ortaklık Konseyi´nin 2012´den bu yana ilk toplantısı önümüzdeki hafta yapılacak

Avrupa Birliği perşembe günü yaptığı açıklamada, AB-İsrail Ortaklık Konseyi´nin on yıl içindeki ilk toplantısının önümüzdeki hafta Brüksel´de gerçekleşeceğini belirtti.

Dünya
30 Eylül 2022 Cuma

AB Dış Politika Sorumlusu Josep Borrell, pazartesi günü yapılması planlanan toplantıya başkanlık edecek. İsrail ile AB arasında karşılıklı endişe uyandıran konuları ele almak için yapılması amaçlanan toplantıya İsrail Başbakanı Yair Lapid'in şahsen katılıp katılmayacağı belirsizliğini koruyor.

AB açıkladığı bildirisinde, toplantıda, Ukrayna'daki savaş, küresel enerji krizi, gıda güvensizliği, ticaret, iklim değişikliği, bilim ve teknoloji, kültür, insan hakları ve demokratik ilkeler, dini özgürlükler ve Yahudi karşıtlığıyla mücadele gibi birçok konunun ele alınacağını belirtti.

AB ile İsrail ayrıca Ortadoğu Barış Süreci'nin canlandırılmasını da görüşecek. AB, uzun süredir sürecin canlandırılması için İsrail'e çağrı yapıyor. Lapid de geçen hafta BM Genel Kurulu'ndaki konuşmasında iki devletli çözümü savunmuştu.

İsrail-Filistin meselesinde iki devletli çözümü savunan AB ile İsrail arasındaki Ortalık Konseyi, 2013'ten beri durmuş vaziyetteydi. AB'nin Batı Şeria'da bulunan Yahudi yerleşimlerine karşı çıkan tutumunu protesto eden İsrail, 2013'teki toplantıyı iptal etmiş, o zamandan sonra yeni toplantı yapılmamıştı.

AB, yaklaşan toplantıya ilişkin açıklamasında İran'dan hiç bahsetmedi.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün