İsrail ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilerde rekor seviye

Elda SASUN Dünya
24 Ağustos 2022 Çarşamba

İsrail’in ekonomi gazete ve sitesi Calcalist’te yayınlanan habere göre son yıllarda süre gelen siyasi husumete rağmen, İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkiler, ticari refaha zarar vermedi. Geçen yıl, iki ülke arasındaki ticaret 2020'ye göre yüzde 30 artarak 7,7 milyar dolarlık rekor seviyeye ulaştı. İki ülke arasında diplomatik ilişkilerin normalleşmesinin de Avrupa'ya uzanan bir İsrail-Türkiye doğalgaz boru hattı kurma olasılığını gündeme getirmesi bekleniyor.

İsrail ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin dört yıl sonra normale döndüğünün açıklanması İsrail Başbakanı Yair Lapid ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan arasında yapılan telefon görüşmesi, aylarca süren temasların ve Ankara'dan gelen olumlu sinyallerin ardından geldi.
Türkiye ile diplomatik ilişkilerde yaşanan tüm krizlere rağmen Erdoğan iktidara geldiğinden beri iki ülke arasındaki sivil ticaret ilişkilerine zarar verecek bir harekette bulunmadı. İsrail ile ilişkilere önem veren Türkiye'deki iş dünyası, siyasi gerginlik ile ticari refah arasındaki durumu netleştirmeye özen gösterdi. Nitekim, Ekonomi Bakanlığının temmuz ayı başlarında yayınlanan verilerine göre, 2021'de iki ülke arasındaki ikili ticaret, 2020'ye kıyasla yaklaşık yüzde 30'luk bir artışla 7,7 milyar dolarlık rekora ulaştı. Ayrıca, İsrail'in Türkiye turizmi de diplomatik durumdan etkilenmedi. İki ülke arasındaki gerilimin, 2010 yılında Mavi Marmara olayından sonra olduğu gibi, İsrailli turistlerin Türkiye'den uzak durmasına neden olduğu zamanlar olsa da 2019 yılında, koronavirüsün yayılmasından önce, İsrailli turist sayısı arttı. Bu yıl gökyüzünün yeniden açılmasıyla birlikte, bazı güvenlik endişelerine rağmen İsrailli turistlerin Türkiye'ye doğru hareketliliği hissediliyor. İlişkilerin normalleşmesinin, özellikle Ukrayna'daki savaş nedeniyle ciddi bir enerji krizi yaşadığı bu dönemde, Avrupa'ya doğalgaz taşımak için bir İsrail-Türkiye doğalgaz boru hattı kurma olasılığının yeniden gündeme getirmesi bekleniyor.      

Kaynak: Doron Paskin, Calcalist.co.il

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün