İsrail seçimlerine 24 saat kala

Elda SASUN Dünya
31 Ekim 2022 Pazartesi

1 Kasım’ da gerçekleşecek Knesset seçimine hazırlık partilerin oldukça yoğun çabalarıyla devam ediyor. Bugün açıklanan istatistiklere göre Sağ Blok ile Sol Bloğu oluşturan partiler başa baş giderken her iki kesimin 60/60 eşit oy alacağı öngörülüyor.

Seçimlerin öne çıkan isimleri Bibi, Lapid, Gantz olarak geçse dahi bu seçimlerde 15 sandalyeye sahip olacakları söylenilen, dolayısıyla da en çok ses getirenler Ben Gvir ile Smotrich ve birlikte oldukları Otsma Yehudit Partisi.

Jerusalem Post gazetesi, bu iki Knesset üyesi için, ““Otsma Yehudit Partisi, İsrail'in kırılgan demokratik karakterinin geleceği için bir tehdit. Seçimlerde yeterince oy elde eder, Netanyahu ve dindarlarla birleşip 61 iskemle sayesinde hükümet kurarlarsa, bu iki adam ülkeyi yıkma yeteneğine sahip olacak” yorumunu yaptı.

Smotrich, seçim propagandasında İsrail adalet sistemini değiştirip, Tevrat kanunlarını kullanmak gerektiğini vurgularken Ben Gvir seçilirse Nethanyahu’nun mahkemesinin iptalini uygulayacak, dolandırıcılık ve güveni kötüye kullanma suçunun iptalini içeren yeni bir yargı sistemini yapacağını açıkladı. Ben Gvir bu akşam, Yargı Seçim Komitesi'nin yapısını değiştirerek, Knesset'in Yüksek Mahkeme tarafından engellenen yasaları çıkarmasını sağlayan bir hükmün yapılmasını istediğini de açıkladı. Seçilirse

teröristlere ölüm cezası verilmesini, güvenlik güçleri mensuplarını ve sivilleri öldürmek amacıyla taş ve Molotof kokteyli atanlar ile İsrail Devletine karşı terörizmi destekleyenlerin vatandaşlıkları iptal edilerek sınır dışı edilmelerini sağlayacak değişimler yapacağını da bildirdi.

Lapid: Liberal bir İsrail ve gelecek vaat eden sloganları ile tüm Tel Aviv şehrini süsleyen panolarda yer alırken, kısa zamanda çok işler yaptıklarını anlatan bildirileri ile sık sık demeçler veriyor. Oldukça çalışkan ve verimli bir lider olarak da kendini kanıtladığı, basın tarafından bile kabul gördü.

Dün gece Başbakan Rabin’in politik bir cinayete kurban gidişinin 25. yılı ilk kez Kudüs’te anıldı. Bu anma törenini düzenleyen İşçi Partisi lideri Michaeli, “İşte tam burada Rabin’e hain ve ölüm diye bağırdılar. Karşınızdaki balkondan bu gösteriyi organize eden Likud Başkanı Nethanyahu, toplanan kalabalığa bakarak, başarısından dolayı memnun gülümsüyordu” sözleriyle Likud Partisinin Rabin’e ölüm fermanını veren parti olduğunu kesin bir dille ifade etti.

Gantz İsrail güvenliğinin kipalı askerlerle yönetmek isteyen fanatik sağcılara yönelik ağır tepki verirken üç genelkurmay başkanı içeren partisini savundu.

Arap seçmenlerde durgunluk ve düşük seçmen sayısı olması bekleniyor.

İsrail’de her seçimin dramatik olduğuna inanılıyor. Seçimler, politikacılar ve halk için bir ulusun gidişatını değiştirmek için de bir fırsattır. Bu sefer seçimlerde hangi parti kazanır sorusunun yanı sıra en çok düşündüren, “Başa baş görünen sağ ve sol bloktan, seçimleri kazanan partinin hükümeti kuracak kabiliyeti olacak mı?” sorusu.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün