Ağlama Duvarı´ndaki ´eşitlikçi´ Tişa BeAv duası sorunsuz geçti

Dünya
10 Ağustos 2022 Çarşamba

Cumartesi gecesi Ağlama Duvarı'nda Tişa BeAv için düzenlenen eşitlikçi dua, etkinliğin geçen yıl olduğu gibi yine aşırı dinciler tarafından istila edileceği korkusuna rağmen, sorunsuz ve kesintisiz olarak gerçekleştirildi.

Gece dua törenini organize eden Masorti Hareketi CEO'su Rakefet Ginsberg, “Bu bizim için önemli bir deneyimdi” dedi.

Ağlama Duvarı'nın Ezrat Yisrael veya Robinson's Arch olarak bilinen eşitlikçi bölümünde, diğer trajedilerin yanı sıra iki Yahudi tapınağının yıkılmasının anıldığı Tişa BeAv gecesinde Ağıtlar Kitabının geleneksel olarak okunması amacıyla yüzden fazla kişi toplandı.

Bir grup ultra-Ortodoks fanatik geçen yılki dua töreninde, kadın ve erkeklerin bir arada ibadet ettiği eşitlikçi alanda dua edenlere bağırarak ve bir bariyer yaparak duanın kesilmesine yol açmıştı.

Geçtiğimiz aylarda da, eşitlikçi bölümde gerçekleştirilen bazı bar ve bat-mitzva törenleri sırasında da benzer protestolar yaşanmıştı. Geçmişte yaşanan bu protestolar ve sağcı kesimin bu yöndeki çağrıları, duanın bu senede gerçekleştirilemeyeceği endişesini yaratmıştı. Ancak korkulan olmadı.

Geçen yılki protestoyu organize eden grup Liba Center, kısmen Ortodoks olmayan Yahudi mezheplerine sempati ve destek toplaması ve hatta önde gelen Ortodoks hahamlardan bazı suçlamalarıyla sonuçlandığı için; o zamandan beri bu olaydan bir dereceye kadar pişmanlık duyduğunu ifade etti.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün