Yahudileri Nazilerden kurtaran diplomatlarla ilgili yeni bir film

Yeni bir film Yahudileri Nazilerden kurtaran diplomatların hikayelerine ışık tutuyor.

Dünya
10 Ağustos 2022 Çarşamba

The Rescuers - Last-Chance Project (Kurtarıcılar - Son Şans Projesi) II. Dünya Savaşı sırasında Avrupa'da kendi hayatlarını tehlikeye atarak Yahudileri kurtaran 30 diplomatın hikayesini anlatıyor.


Belgesel II. Dünya Savaşı sırasında yüz binlerce Yahudi'yi Nazilerden kurtaran diplomatların nadir hikayelerini belgelemek için zamana karşı yapılan yarışı ortaya koyuyor.
The Rescuers - Last Chance Projesi, on yıl kadar önce yayınlanan ve 15 diplomatın hikayesini anlatan The Rescuers (Kurtarıcılar) filminin devamı niteliğinde. İlk belgeselde hikayesi anlatılan diplomatlar arasında İsrail tarafından Uluslararası Dürüst olarak tanınan Swede Raoul Wallenberg de bulunuyordu.
Yeni filmde Emmy Ödüllü Yönetmen Michael King, savaş sırasında Avrupa'da Yahudilerin hayatını kurtarmış olan dünya çapındaki 30 farklı diplomatın hikayesine odaklanıyor.
Tanıkların çoğu şimdiye kadar ölmüş olduğundan, filmin hikayesi çoğunlukla diplomatların ve kurtulanların çocuklarının bakış açısından anlatılıyor.
King belgesel hakkında, "Bu zamana karşı bir yarış, kurtarılanlar ve kurtarıcılarının gerçek tanıklıklarını belgelemek için son şansımız. Kurtarılan kişilerin yanında diplomatların çocuklarını da bulmaya çalışan bir araştırmacı ekibimiz bulunuyor ve tarihçi Prof. Alexa Potter gibi profesyonellerin verilerinden yararlanıyoruz" ifadelerinde bulundu.


Birkaç ülkede çekilen proje, King ve hayırsever Joyce Mandel tarafından yönetiliyor. Tüm tanık ifadeleri kaydedildi ve dijital bir arşivde tutuluyor.
Yapımcı Yaniv Shachaf'a göre filmin en etkileyici anlarından biri diplomat çocuklarıyla kurtulan ailelerinin sette bir araya gelmeleri olmuş. Shachaf, "Bu belirli kişilerin cesurca davranışları sayesinde hayatta olduklarını bildiğiniz kişilerin ilk defa tanışmalarını görmek, gerçekten inanılmaz. Bu, bazı kurtulanlar için içlerini gerçekten rahatlatan bir kapanış ve diplomatların akrabaları için de bir ayrıcalık oldu" diyor.
Shachaf filmin 2023'te yayınlanmasını planlıyor.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün