WhatsApp´ın kurucusundan AIPAC´a 2 milyon dolarlık rekor bağış

WhatsApp´ın kurucusu Jan Koum, AIPAC´ın bu yılki Demokratik ön seçimlere katılımını desteklemek için kampanya komitesine 2 milyon dolar bağışlayarak Amerikan İsrail Halkla İlişkiler Komitesi (AIPAC)´nin en büyük bireysel bağışçısı oldu.

Dünya
27 Temmuz 2022 Çarşamba

Haziran ayında gerçekleşen ve Federal Seçim Komisyonu tarafından bu hafta başlarında açıklanan büyük bağış, tahmini serveti 10 milyar doların üzerinde olan, Ukrayna doğumlu bir Yahudi olan Koum için İsrail yanlısı kampanya finansmanı dünyasında bir ilk oldu.

AIPAC'ın aynı zamanda PAC olarak bilinen Birleşik Demokrasi Projesine daha önce verilen en büyük meblağ Haim Saban, Paul Singer ve Bernard Marcus'tan birer milyon dolarlık bağışlardı.

Yaptığı bağışlarla gündemde olmak istemeyen utangaç mizaçlı Koum, 2014 yılında WhatsApp'ı Facebook'a 22 milyar dolarlık bir anlaşmayla satmasının ve 2018'de birleştirilmiş şirketlerdeki liderlik rolünden ayrılmasının ardından, son yıllarda kamuoyunda göz önünde olmamaya çalıştı. Jewish Telegraphic Agency'nin son haberleri, teknoloji alanından emekli olan Koum'un zamanını Yahudi davalarına adanmış bir vakfı inşa etmek için harcadığını gösterdi.

2019-2020 yılları arasında yaklaşık 70 Yahudi yardım kuruluşuna yaklaşık 140 milyon dolarlık bağış yapan Koum, sessiz bir şekilde Yahudi hayırseverlik dünyasının en büyük bağışçılarından biri haline geldi.

Koum'un Friends of the Israel Defence Forces, Israel on Campus Coalition'a ve Sheldon Adelson tarafından üniversite kampüslerinde İsrail karşıtı duygularla mücadele etmeyi amaçlayan bir kuruluş olan Maccabee Task Force Foundation'a yaptığı önemli bağışlar hatırı sayılır seviyede.

AIPAC'ın Birleşik Demokrasi Projesi, şimdiye kadar, Kongre için yarışan İsrail yanlısı adayları desteklemeyi amaçlayan Demokrat kampanyalarda yaklaşık 21 milyon dolar harcadı.

İsrail yanlısı lobi grubu bu hafta, Maryland'in 4. Kongre bölgesi için ön seçimde desteklediği adayın kazanmasıyla son zaferini elde etti. Süper PAC, İsrail yanlısı senatör adayı Donna Edwards'ı desteklemek için yaklaşık 6 milyon dolar harcamıştı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün