Getto tasfiyesinin 80. yılında yüzlerce kişi Ukraynalıları anarak yürüdü

Polonya Baş Hahamı 260 bin kişiyi ölüme göndermiş olan operasyonu Ukraynalıların Rus işgali sırasındaki toplu göçüne benzetti.

Dünya
27 Temmuz 2022 Çarşamba

Nazilerin II. Dünya Savaşı sırasında Yahudi gettosunu tasfiye edişini 80. yılında anmak için geçtiğimiz cuma günü Varşova'da yüzlerce kişi yürüyüş yaparken, Ukrayna'daki savaş bu anmaya yeni bir boyut kattı. 

Tören alayının geçtiği yerlerden biri 1942 yılında Yahudilerin gettodan çıkarılıp Polonya'nın merkezindeki Treblinka ölüm kampına gönderildiği bölgeydi ki, bunun sonunda gönderilen 260 bin kişi kampta katledilmişti. 

Törende yürüyenler, üzerinde kampa gönderilenlerin isimlerinin bulunduğu sembolik kurdeleler taktı. 

Bu yılki yürüyüş, Rusya'nın 24 Şubat'taki işgali sonucunda Ukrayna'da milyonlarca insanın evlerinden kaçmak zorunda kalmasının üzerine, sınır dışı edilen ve yerlerinden ayrılmaya mecbur edilen kurbanlara ithaf edildi. 

Polonya Baş Hahamı Rav Michael Schudrich törendeki konuşmasında gettonun tutuklularını 'kötü' ve dışarıda yaşayanları ise 'iyi insanlar' olarak sınıflandırarak bir 'ayrımı' temsil ettiğini belirtti. Konuşmasında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin için "Bir kez daha insanları bölmeye çalışmıştı. İyi ile kötü arasındaki ayrımdan bahsedildiğini her duyduğumda, bana göre tehlike çanları çalıyor demektir" dedi. 

Nazi Almanya'sı II. Dünya Savaşındaki benzerlerinin en büyüğü olan Varşova Gettosunu, Polonya işgali sırasında 500 bin civarı Yahudi'yi hapsedebilmek için 1940 yılında inşa etmişti. 

Gettonun 22 Temmuz 1942'deki tasfiyesini ilan eden kararnamenin çıkışından önce, burada yaşayanlar hastalık ve açlıktan ölümlerin yaygın olduğu küçük bir mahalleye tıkılmış haldeydi 

Holokost sırasında, üç ay içerisinde Varşova nüfusunun dörtte birine eşit olan 260 bin kişi sistematik olarak Treblinka'ya gönderilerek katledilmişti.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün