Holokost dönemi boksörlerinin az bilinen hikayeleri

Dünya
27 Temmuz 2022 Çarşamba

1930’ların başında Yahudi boksör Viktor Perez dünya birincisiydi. Tunuslu Yahudi boksör ringlerde ‘Genç Perez’ diye anılırdı. Tunus’tan Paris’e göç sonrası 1931 ve 32’de Dünya Hafif Siklet Şampiyonu oldu. Daha sonraları Nazilerle flört eden ünlü Fransız aktris Mireille Balin’le ilişkisi oldu, bu arada sosyetede tanındı.
Ancak milyonlarcası gibi Perez’in hikayesi Nazilerin etkili olmasıyla karanlık bir döneme girdi. 1943’ün Eylül ayında Perez Auschwitz’in yan kamplarından, Primo Levi ve Elie Wiesel’in de kaldığı Monowitz’e yollandı. Monowitz’deyken Perez, SS subaylarını eğlendirmek için başka tutuklularla dövüşmek zorunda bırakıldı. Maç sonrası kazanan fazladan yiyecek sahibi olurken, yenilen öldürülüyordu. Perez 1945’teki ölüm yürüyüşünde katledildi.
Bu hikaye ‘Holokost Hikayeleri’ adlı podcast’in birinci bölümünü oluşturuyor.
36 yaşındaki Ontariolu ses teknisyeni Jonathan Bonder’in yeni projesi…

Jonathan Bonder


Bonder, Jean Claude Van Damme’ın 2015 tarihli filmi ‘Pound of Flesh’in yanı sıra birçok uzun ve kısa metrajlı filmde, reklam filmlerin de ses tasarımını yaptı.
Bonder dizi haline getirilen ve geçtiğimiz haftalarda yayına giren ‘Holokost Tarihçeleri’ için her seferinde farklı temalarda birçok sezon hedefliyor. Birinci sezon dünyanın her yerinden, Holokost nedeniyle kariyerleri biten profesyonel boksörlere odaklanıyor.
Bonder, Holokost ile ilgili yüzlerce film, kitap ve TV dizisi yapıldığını ancak Holokost tarihini anlatan podcast yayınlarının içerik olarak beklentileri karşılamadığını ifade etti.
Jewish Telegraphic Agency’ye konuşan Bonder, “Yüzlerce gerçek suç, komedi, spor podcastleri mevcut. Şu anda ihtiyacımız olan Holokost eğitimi verecek podcastler çünkü benim gibi biri Holokost’la ilgili podcastlere ulaşmak istese benim gibi hayal kırıklığına uğrardı. Birçok podcast arka planda müzik ya da bateri sesleri ile hikayenin üstünü örtmekte. Ben hikayeyi daha sinematografik hale getirerek daha eğlendirici ve sonuç olarak daha eğitici hale getirmek istiyorum. Böylece verilmek istenen mesaj kitlelere daha iyi iletilebilir” açıklamasında bulundu.
Her şey Bonder’in ünlü boksör ve Holokost kurtulanı, HBO’nun ‘Survivor’ının kahramanı Harry Haft’ı öğrenmesi ile başladı. Haft’ın öyküsünü öğrendikten sonra o dönemin diğer Yahudi boksörleri hakkında bilgi edinen Bonder, “Bu kişisel öyküleri öğrenmek saplantım oldu” dedi.
Bonder bulabildiği Holokost dönemi boksörlerini araştırmaya başladı. Bazıları hakkında sadece bir cümlede bahsediliyordu. Onun da anlatmak istedikleri belgelerde yer alan ama az bilinen boksörler oldu.
“Ben bir Yahudiyim, bir spor fanatiğiyim ve hiçbiri hakkında en ufak bilgim yoktu” diyen Bonder bu öyküleri herkese anlatmayı hedefledi.
Bonder diziye Perez ile başlamayı seçti zira onun hikayesi Holokost zamanı yaşanan zulüm hakkında genel bilgi içeriyor. Holokost bu boksörlerin başarılarını ve yaşantılarını tepetaklak etti.
Diziye Tunus ile başlayarak Bonder amaçladığını başarıyor; Doğu Avrupa Yahudilerinin dışında başka coğrafyalarda yaşananları hikayeleştirmek… Bonder Holokost denince aklımıza ilk anda Almanya’nın geldiğini ancak başka ülkelerde de katliamların yaşandığını, bunları keşfetmenin çarpıcı olduğunu ifade etti.
Çok yakında dinleyiciler İtalya’ya seyahat ederek Roma sokaklarında Nazileri kovalayıp onlarla dövüşen Yahudi genç boksör Pacific Di Consiglio’nun öyküsünü dinleyecek.
Holokost müzelerinden, çeşitli Yahudi organizasyonlarından yüreğe dokunan mesajlar aldığını söyleyen Bonder “Yahudi Cemaatinden olumlu cevaplar almak, desteklerini bilmek çok anlamlı” açıklamasında bulundu.
Bonder podcast yayınından kazandıklarının bir bölümünü Holokost eğitimi veren birimlere bağışlıyor. Hedefi 4000 dolara vardığında yüzde 20’sini kendisine belge bulmakta yardımcı olan derneklere bağışlayacak.
Şimdilerde Bonder yaptığı işin geniş kitlelere duyurulmasına odaklanıyor. Ona göre her dinleyici bir artı olacak.

Kaynak: Times of Israel

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün