İsrailli gazetecinin Mekke´ye girmesine yardımcı olan rehber tutuklandı

Suudi Arabistan yetkilileri, İsrailli gazeteci Gil Tamary´nin Mekke´ye girmesine yardımcı olan rehberi tutukladı.

Dünya
27 Temmuz 2022 Çarşamba

İsrailli gazetecinin, gayrimüslimlerin girmesinin yasak olduğu İslam dünyasının kutsal şehri Mekke'ye girişine yardımcı olan Suudi vatandaşın tutuklandığı açıklandı.

Tamary'nin geçen hafta Mekke'de yaptığı haber salı günü İsrail televizyonunda yayınlandı. Söz konusu haber, İslam ve Suudi Arabistan kanunlarını çiğnediği için büyük tepki yarattı. Tamary'nin haber kapsamında Mekke’de röportaj yaptığı rehberin -güvenlik amacıyla- yüzü görüntülerde bulanıklaştırıldı, sesi de değiştirildi. Tamary yayın boyunca rehberin gitgide gerginleştiğini söyledi ve daha iyi bir görüntü almak adına Arafat Dağı'na tırmanmak için ısrar ettiğini belirtti. Rehberin bir ara “Tüm bunlar kanun dışı” dediği duyulurken daha sonra da aralarında anlaştıkları gitme zamanının geldiği sinyalini verdiği görüldü.

Yayınlanan haber Suudi Arabistan ve İsrail'de büyük eleştirilere yol açtı. Tamary amacının Müslümanları gücendirmek olmadığını belirterek özür diledi; amacının İsraillileri İslam konusunda eğitmek olduğunu belirtti.

Kendisi ve rehber hakkında yasal işlemler başlatıldı. Suudi Arabistan'da yapılan basın açıklaması şu şekilde yayınlandı: “ABD vatandaşlığı olan bir gayrimüslime, iddiaya göre sadece Müslümanlara adanmış bir geçidi kullanarak Mekke'ye girişi ve transferinde yardımcı olmasıyla suç işleyen rehber, gayrimüslimlerin Mekke'ye girişini yasaklayan kanuna açıkça karşı gelmiştir.” Yapılan basın açıklamasında Tamary hakkında da soruşturma başlatıldığı belirtildi. Ancak kendisi bir daha Suudi Arabistan'a ayak basmayacağı için ceza almayacak.

Tamary Suudi Arabistan’a ABD Başkanı Joe Biden'ın ziyaretinin haberini yapmak için gitmişti. Bu ziyaret sayesinde ilk defa İsrailli gazetecilerin Suudi Arabistan'a girmelerine izin verilmişti. Dünyın en sert hukuk sisteminlerinden birine sahip Suudi Arabistan, İslam kurallarına harfiyen uyan bir ülke. Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman'ın geçen senelerde yaptığı reformlar sayesinde ceza kanunları biraz yumuşasa da kanunlar hala sert. Mart ayında ülkede sadce bir günde 81 kişi idam edilmişti.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün