Auschwitz Müzesi, Rus propagandasının hedefi olduğunu iddia ediyor

Auschwitz-Birkenau Müzesi, Rus devlet kurumlarının cuma günü sosyal medyada yaydığı ´ilkel´ propagandanın hedefi olduğunu iddia etti.

Dünya
29 Haziran 2022 Çarşamba

Müze yetkilileri, sosyal medya paylaşımlarında yer alan,  İkinci Dünya Savaşı sırasında Alman işgali altındaki bir bölge olan Güney Polonya’daki Auschwitz Ölüm Kampının eski yerine inşa edilen anıtın çevresine yerleştirilmiş Rus karşıtı etiketlerin görüntüleriyle yalan bir iddiada bulunduklarını söyledi.

Sahte görüntülerde yer alan etiketlerde “Rusya ve Ruslar, sizin ve ülkenizin hak ettiği tek gaz Zyklon B’dir” ifadesi yer alıyor. Bu ifade ile Almanların 1940-1945 yılları arasında faaliyet gösteren kampta, Yahudilerin ve diğer kişilerin toplu katliamında kullandığı gaza bir gönderme yapıldı. Görüntüler, Viyana’daki Rus Silah Kontrol Delegasyonu da dâhil olmak üzere resmi Rus siteleri tarafından tweetlendi. Ayrıca, Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından retweet edildi. Rusları, kötü niyetli Rus fobisinin hedefleri olarak göstermeyi amaçladılar. Bazı gönderilerde ise etiketlerin Ukraynalıların işi olduğunu iddia edildi.

Çeşitli çevrimiçi gönderiler, etiketlerin Nazi Almanya’sının 1941’de Sovyetler Birliğini işgalinin yıldönümü olan 22 Haziran’da çıktığını iddia etti. Sovyetler Birliği Ordusu, 1945 yılında Auschwitz’deki sağ kalan mahkûmları kurtardı.

Auschwitz Müzesi yetkilileri, görüntülerde gösterilen yerlerde böyle bir etiket bulunmadığını; güvenlik kameralarının 22 Haziran›da veya öncesinde bu yerlere herhangi bir şey yapıştıran kimseyi yakalamadığını söyledi. Yapılan bir analizin, fotoğrafların manipüle edildiğini ve çıkartmaların dijital olarak eklendiğini gösterdiğini söylediler.

Yetkililer ayrıca, görüntüleri ‘ilkel ve berbat propaganda’ olarak nitelendirerek, “Her şey, fotoğrafların sadece bir manipülasyon olduğunu gösteriyor” dedi.Rusya 24 Şubat’ta Ukrayna’yı işgal ettiğinde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin amaçlarının, demokratik yöntemle seçilmiş, Holokost’ta aile üyelerini kaybetmiş Yahudi başkanı olan komşu ülkeyi ‘Nazi etkisinden arındırmak’ olduğunu söyledi.

“Auschwitz-Birkenau Anıtı’nın, sözde Rus düşmanlığına inandırıcılık kazandıran ve Ukrayna’nın Nazilerden arındırılması gerektiğine dair teorileri güçlendiren propaganda amaçlı kullanılmasına, dünya genelindeki tüm düşünen insanlar tarafından karşı çıkılmalıdır” denildi.

Çoğunluğu Yahudilerden oluşan 1,1 milyondan fazla insan, Auschwitz’de Naziler ve işbirlikçileri tarafından öldürüldü.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün