Almanya Nazi döneminden kalma kürtaj yasasını rafa kaldırdı

Dünya
29 Haziran 2022 Çarşamba

Almanya, ABD Yüksek Mahkemesi kararından birkaç saat önce Nazi dönemi kürtaj yasasını iptal etti.

Almanya parlamentosu geçtiğimiz cuma günü, doktorların ve kliniklerin kürtaj konusunda yapabilecekleri bilgilendirmeyi kısıtlayan, Nazi dönemi kanununu kaldırdı.

Ceza kanunun en tartışmalı bölümlerinden biri olan Paragraf 219a, kürtajın ‘tanıtımını’ yasaklayarak bu suçu ‘iki yıla kadar hapis veya para cezası’ ile cezalandırılabilir hale getiriyordu. Bu yasayı sonunda tarihe gömme kararı, yasanın Adolf Hitler’in iktidara gelmesinden kısa bir süre sonra olan 1933 yılında kabul edilmesinden neredeyse 90 yıl sonra alınabildi. Adalet Bakanı Marco Buschmann parlamentoya hitap ederken, “Tam zamanıydı,” diyerek ‘tüm kötü niyetli kişiler ve komplo teorisyenlerinin’ hamileliğin sonlandırılmasıyla ilgili serbestçe bir sürü bilgi uydururken doktorların kürtaj konusunda tam bilgi verememesinin ‘saçma’ olduğunu ve artık zamana ayak uydurmadığını belirtti.

Alman Federal Meclisi’nin kararı, ABD Yüksek Mahkemesi’nin ülkede anayasal kürtaj hakkını iptal etmesinden sadece birkaç saat önce alındı.

Almanya’daki Buchmann’ın Hür Demokrat Partisi, Sosyal Demokratlar ve Yeşillerden oluşan koalisyon hükümeti, ülkeyi birlikte yönetmek için anlaştıklarında bu yasayı kaldırma sözü vermişlerdi. Muhalif Hıristiyan Demokrat Birliği (CDU) ve aşırı sağcı AFD, yasanın iptali konusunda aleyhte oy kullanmışlardı.

Hıristiyan Demokrat Birliğinden Elisabeth Winkelmeier-Becker, istenmeyen bir hamilelik yüzünden bir kadının zorluklarla karşılaşabileceğini belirtirken, “biz aynı zamanda çocuğun yaşama hakkını düşünüyoruz,” iddiasında bulundu. Bu konunun iktidardaki koalisyon hükümeti ve kendi partisi arasındaki ‘ana fark’ olduğunu ifade etti. Tarihi, Alman tarihinin en karanlık dönemine dayanıyor olsa da yasa yakın zamana kadar uygulanmaktaydı. Mahkemeler, internette hamilelik sonlandırmakla ilgili bilgiler verdikleri için doktorları cezalandırıyordu.

Bazı davalarda, internet siteleri ek bilgi vermeden sadece kürtajın jinekologlar tarafından yapıldığını belirtiyordu.

Son yıllarda hakkında dava açılan doktorlardan biri olan Batı Almanya’nın Giessen şehrinden pratisyen hekim Kristina Haenel, 6.000 Euro cezaya çarptırılınca yasayı iptal ettirme kampanyasının yüzü haline gelmişti. Haenel’in hukuk mücadelesi bir medya fırtınasına yol açarak, tüm dikkatleri yasaya çevirmişti.

Kararı memnuniyetle karşılayan Haenel Twitter hesabındaki paylaşımında, “harika bir duygu: 219a tarih oluyor” şeklinde yazdı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün