´Yahudiler için en iyi Avrupa ülkesi hangisi?´ sorusuna son çalışmadan beklenmedik cevaplar çıktı

Bugüne dek yapılmış birçok çalışmanın sonuçlarına göre, antisemitik duyguların en yaygın olduğu ülkelerin İtalya ve Macaristan olduğu görülmüştü. Fakat ilk kez değerlendirmeye alınan çeşitli ve farklı kriterlerin de bulunduğu ve en son yapılan ankette, her şeye rağmen, bu iki ülkenin Avrupa´da Yahudilerin yaşayabileceği en iyi ülkeler oldukları sonucu çıktı.

Dünya
29 Haziran 2022 Çarşamba

Geçtiğimiz pazartesi günü sonuçları açıklanan araştırmada, kayda değer bir Yahudi nüfusuna sahip on iki adet Avrupa Birliği üyesi ülkede, hem genel anket soruları hem de politik veriler birleştirilerek Yahudi yaşamı için tek bir standart elde edildi. Brüksel merkezli Avrupa Yahudi Birliği tarafından, merkezi Londra’da bulunan Yahudi Politikaları Araştırma Enstitüsü’ne yaptırılan anketi yürüten ekibin başındaki Daniel Staetsky, Budapeşte’de gerçekleşen Avrupa Yahudi Birliği Konferansı’nda söz alarak, “Araştırmamızın amacı, Avrupa’da yaşayan Yahudilerin yaygın antisemitizme karşı çok iyi bildiğimiz hislerini, devletlerin ölçülebilir antisemitizm politikalarıyla birleştirmekti,” dedi. Staetsky, elde ettikleri verilerin Yahudi yaşamına en uygun Avrupa ülkeleriyle ilgili önyargıları yıkabileceğini, örneğin, Yahudi yaşamını koruma amaçlı yasaları en çok yürürlüğe koyan ülkelerden birisinin Almanya olduğunu belirtti. Diğer yandan, orada yaşayan Yahudiler kendilerini güvende hissetme derecelerini ‘zayıf’ olarak derecelendirdiklerinden, Almanya anket sonuçlarında ortalama bir puan alabildi.

Araştırma sayesinde Avrupalı liderlerden ‘ölçülebilir ve kesin hareketler’ beklediklerini belirten Avrupa Yahudi Birliği (AYB) Başkanı Haham Menahem Margolin de, “Avrupalı liderlerin antisemitizm karşıtı söylemlerini memnuniyetle karşılıyoruz. Ne var ki, sadece sözlerden fazlasına ihtiyaç var,” dedi.

Margolin, Fransız Consistoire, İsrail Yahudi Ajansı ve İsrail Devleti’nin de düzenleyenlerin arasında bulundukları iki günlük organizasyonun basın toplantısında AYB’nin araştırmada değerlendirilen her bir ülkeye ayrı ayrı tavsiyelerde bulunacağını da bildirdi. Organizasyon, Ukrayna’daki Yahudi Cemaati’ne diğer cemaatlerin nasıl yardımcı olabileceklerini görüşmek üzere düzenlendi.

‘Avrupa ve Yahudiler: Yahudilere karşı saygı ve hoşgörünün ülkelere göre değerlendirilmesi’ adı verilen araştırmada değerlendirmeye alınan on iki ülkenin sıralama ve puanları şöyle oldu: İtalya- 79, Macaristan- 76, Danimarka- 75, İngiltere- 75, Avusturya- 75, Hollanda- 74, İsveç- 73, Almanya- 72, İspanya- 70, Fransa- 68, Polonya- 66, Belçika- 60.

Staetsky araştırmada her ülkeye pek çok alanda puan verilmesi sistemini benimsedi.   Yahudilerin o ülkede kendilerini güvende hissetmeleri, toplumun Yahudilere karşı olan tutumu ve o ülkede antisemitizme maruz kaldığını bildiren Yahudilerin sayıları bunlardan sadece birkaçıydı.

Çalışmada ülkelerin antisemitizmle mücadele politikalarına, Yahudi Cemaatlerine verdikleri maddi desteğe, antisemitizmle ilgili bir tanımda bulunup bulunmadıklarına, Soykırım eğitimine ve ibadet özgürlüğüne de çeşitli puanlar verilerek tüm bilgilerin ortalaması alındı.

Macaristan’daki Yahudi grupları şemsiyesi altına toplayan Habad ilintili EMIH adlı kurumun başındaki Şlomo Koves, Macaristan’ın ankette aldığı yüksek puanın gerçek hayatta yaşananı yansıttığını, Yahudilerin bu ülkede en ufak bir taciz endişesi taşımadan rahatça sinagoga gidip gelebildiklerini söyledi.

Diğer yandan, 2015 yılında İnkar ve İftira ile Mücadele Birliği tarafından yaptırılan bir araştırmanın sonuçlarına göre, Macar toplumundaki antisemit hislerin yaygınlığı, halkın yüzde otuzu olarak görülmüş ve kurum bu sonucu Macaristan’da yapılacak daha çok işin olduğu şeklinde yorumlamıştı.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün