Siyasetin yeni alanı kadınlar

ABD´de Yüksek Mahkeme, 1973´ten bu yana kürtajı yasal hale getiren kararı iptal etti. Karar, Amerika genelindeki milyonlarca kadının kürtaj olma hakkını etkileyecek. ABD Yahudilerinin karara tepkisi ise gecikmedi.

Dünya
29 Haziran 2022 Çarşamba

Yüksek Mahkeme'nin kararında, Cumhuriyetçi eski Başkan Trump'ın atadığı muhafazakar üç yargıç etkili oldu. Trump'ın atamalarıyla Yüksek Mahkeme'de güç dengesi muhafazakarlar lehine değişmişti. 3'e karşı 6 yargıcın oyuyla aldığı kararda "Anayasanın kürtaj hakkı diye bir hakka atıfta bulunmadığı" belirtilerek "kürtajı düzenleme yetkisinin halka ve seçilmiş temsilcilerine geri verildiği" ifadesi yer aldı.

Liberal Yahudiler yasağa karşı seslerini yükseltiyor

ABD’de birçok Yahudi grup, ABD Yüksek Mahkemesinin ‘Roe Wade’e karşı’ adıyla bilinen kürtaj hakkını ortadan kaldırmasını protesto etmek ve tersine çevirmek için mücadele edeceğini duyurdu.

Reformist Yahudilerin temsilcileri, kürtaj olmak isteyen kadınlara ve kürtaj kliniklerine desteğe devam edeceklerini açıkladı.

Ortodoks Yahudileri kararsız

Ortodoks Yahudi cemaatlerinin ise konuyla ilgili yaptıkları açıklamalar fikir birliği içinde olmadıklarını ortaya koydu. Bazı gruplar, yasanın iptalinin ‘hayatı kutlamak’ olduğunu belirtirken, bazı gruplar Yahudi yasalarının önceliği annenin hayatına verdiğini vurguluyor.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün