İsrail üç buçuk yıl içinde beşinci seçimlerine bir adım daha yaklaştı

İsrail´de meclis çarşamba günü yapılacak oylama ile fesih edilecek. Muhalefet erken seçimlere gidilmesi için mecliste yapılması planlanan oylamayı ertelemeye çalışıyor.

Dünya
28 Haziran 2022 Salı

İsrail'in Kanal 13 televizyonunun haberine göre, muhalefetteki Dini Siyonizm Partisi lideri Bezalel Smotrich, "Muhalefet liderlerinin toplantısında meclisin feshini ve geçici hükümet kurulmasını ertelemek için mümkün olan her şeyi yapma konusunda anlaştık" dedi.

Smotrich'in bu açıklamaları, sandık başına gitmeye gerek kalmadan meclis içinden yeni bir hükümetin kurulması anlamına geliyor. Smotrich ve muhalefetteki diğer partiler, alternatif hükümet için Likud Partisi lideri, eski Başbakan Binyamin Netanyahu'yu destekliyor.

Öte yandan İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz, liderliğini yaptığı Mavi Beyaz Partisinin milletvekilleriyle yaptığı görüşmede, Netanyahu başkanlığında alternatif bir hükümetin kurulmasını engelleyeceğini açıkladı.

Gantz, "Kapsamlı, istikrarlı ve kalıcı bir birlik hükümeti kurma amacıyla sandık başına gideceğiz. Siyasi karışıklığı çözmenin tek yolu bu" dedi.

Meclisin feshine yönelik oylama işleminin yarın yapılacak 3. oturumda tamamlanması ve seçim tarihinin ilan edilmesi bekleniyor. Seçimlerin 25 Ekim veya 1 Kasım’da yapılması planlanıyor.

Koalisyon ortaklarının anlaşmasına göre seçime kadar Dışişleri Bakanı Yair Lapid geçici başbakan olacak.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün