İsrail, Arap Bölgesi´ne yatırıma devam ediyor

Dünya
15 Haziran 2022 Çarşamba

İsrail’de mecliste geçtiğimiz hafta onaylanan, önümüzdeki beş yıl içinde Arapların yaşadığı bölgelerdeki yol ve ulaşım kanallarının iyileştirilmesi veya inşası için otuz milyar şekel bütçe ayırılması planına göre, ilk adım olarak iki milyar şekellik harcamayı planladı

Arapça ‘ilerleme’ anlamına gelen ‘Takaddum’ adı verilen proje, koalisyon kurulması aşamasında milletvekili Mansur Abbas yönetimindeki Ra’am Partisi’nin, Yair Kapid liderliğindeki Yeş Atid ile Naftali Bennett’ın başını çektiği Yamina Partisi’ne sunduğu ön koşullarından biriydi.

Abbas’ın başkanlığını yaptığı Knesset Özel Arap Toplumu İşleri Komitesinde Arap köy ve yerleşim bölgelerindeki yolların durumu ve alt yapı sorunları sıkça ele alınan ve öne çıkan sorunlardandı.

Sosyal Eşitlik Bakanı Meirav Kohen, komiteye planın uygulanmasındaki ilerlemelerle ilgili yaptığı sunumda, “Her gün bu beş yıllık projenin tam anlamıyla hayata geçirilmesi için çalışıyoruz” dedi.

Kohen, şu anda ele aldıkları işlerin en büyüklerinden iki ana yolun inşasına haziran sonuna kadar başlayacaklarını da ekledi.

Plan dahilindeki en büyük proje, ayırılan 600 milyon şekellik bütçesiyle, Arap yerleşim bölgeleri arasında yer alan yolların iyileştirilmesi ve inşası için Ayalon Otoyolları firmasıyla anlaşma sağlandı. Arap şehirleri içindeki yolların iyileştirilmesine de ayrıca 102 milyon şekel bütçe ayırıldığı bildirildi.

333 milyon şekel ise yerel yönetim ve belediyelerle birlikte diğer ara ve ana yolların inşası için ayırılacak.

Komite toplantısında, Sosyal Eşitlik Bakanı tüm Arap bölgelerinde ve İsrail genelinde Arapların yoğun olarak yaşadıkları semtlerdeki sosyoekonomik durumun iyileştirilmesinin önemine de dikkat çekti.

2021 yılı ekim ayında İsrail meclisi Knesset’te onaylanan proje kapsamında alınan kararların pek çoğu için ilk adımlar atılıp ilerleme kaydedildi.

Daha önce dağıtılmış 140 milyon şekele ek olarak, Arap bölgelerindeki yerel yönetim ve belediyelerin bütçelerinin eşitlenmesi amacıyla 200 milyon şekel daha destek sağlandı.

Arap şehirlerindeki toplu konut projelerine verilen 500 milyon şekellik desteğe ilaveten 47 milyon şekel, Arap işletmelerine ait çeşitli girişimlere ekonomik destek verildi.

İsrail Başbakanı Naftali Bennett hükümeti, İsrailli Arap gençliğin eğitimine, özellikle de İsrail’in en önemli, hareketli ve güçlü sektörlerinden olan teknoloji alanına entegrasyonları için 600 milyon şekel değerinde bir plan hazırlayarak, önümüzdeki beş yıl içerisinde İsrailli teknoloji firmalarında çalışan yetiştirilmiş Arap mühendislerin yüzde iki yüz elli oranında arttırılmasını hedefliyor.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün