Pelerinli kahraman Zelenski´nin hikayesi şimdi çizgi roman

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski´nin komedyenlikten savaş zamanı kahramanca ülkesine liderlik yapmaya giden yolculuğu, TidalWave Comics tarafından “Politik Güç: Volodimir Zelenski" adlı çizgi romanda anlatılıyor.

Dünya
8 Haziran 2022 Çarşamba

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski hakkındaki çizgi roman ile sıkı kostümler ve hareketlerini kısıtlayan dev pelerinleriyle bildiğimiz süper kahramanların arasına katıldı.

Zelenski’nin komedyenlikten devlet başkanlığına olan yolculuğu, TidalWave Comics’in yeni yayınladığı “Politik Güç: Volodimir Zelenski" adlı çizgi romanda hayat buluyor.

Yirmi iki sayfalı kitap, Ukrayna televizyonlarında yayınlanan ve oldukça popüler olan bir dizide hayali bir cumhurbaşkanını oynayan Zelenski’nin 2019 yılında, doğu Ukrayna’da Moskova destekli ayrımcılarla savaşa son vereceği vaadiyle seçimlerden zaferle çıkmasına dair hayat hikayesini anlatıyor. Zelenski seçimleri kazanarak ülkenin altıncı cumhurbaşkanı olduğunda, daha önce hiç politik deneyimi yoktu. Şimdi ise komedyen, çizgi roman kahramanına dönüşüyor.

Romanın çizimlerini yapan ve daha önce David Beckham, Nelson Mandela ve Donald Trump’ın çizgi romanlarını da resmetmiş olan Pablo Martinena’nın yanı sıra çizgi romanın hikayesini yazan Michael Frizell işe Zelenski’nin kim olduğunu, onu harekete geçiren şeyleri, kendisinin şu anda Ukrayna için doğru lider olmasının sebeplerini araştırarak başladığını söyledi.

Kitabın Oregan’daki yayıncısı Darren G. Davis ise Ukraynalı bir aileden geldiğini, ailesinin her iki tarafından da dedelerinin Ukrayna göçmenleri olduklarını ve bu kitabı sadece bir hikaye anlatmak için değil, meseleye bir katkıda bulunmak amacıyla basmayı özellikle seçtiğinden bahsetti.

TidalWave’in hakkında daha önce çizgi roman bastığı kişiler arasında, Donna Summer, Dolly Parton, Colin Powell, Jimmy Carter, Diego Maradona, The Beatles ve hatta Lil Nas bulunuyor.

Çizgi roman, Zelenski’nin doğumundan, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırdığı 24 Şubat’a dek geçen süreyi ele alıyor.

Davis, en son yayınladıkları Justin Trudeau kitabının çok ilgi gördüğünü, bunun kendilerine daha fazla uluslararası karakteri ele alan kitaplar basma fikrini verdiğini ve günümüzde yaşananların ışığında Zelenski’nin hikayesini anlatmanın tam da zamanı olduğuna inandığını söyledi.

Davis sözlerine, “Pek çok kişi onun bir aktör ve hatta bir komedyen olduğunu bilmiyorlardı, bu yüzden bu konuya özellikle eğilmek istedik. Bunun dışında başkanlığa adaylığını koyduğu süreçte amacı ve onu harekete geçiren şeyleri anlatmak da bizim için önemliydi,” diye devam etti.

Kitabın bir yerinde üzerinde ordu üniforması ile bir aile üyesinin mezarı önünde diz çökmüş Zelenski, “Bu, dört erkek kardeşin olduğu bir ailenin hikayesi. Üçü, anne-babaları ve kurdukları aileleriyle Soykırım’da öldürüldü. Hepsi Ukrayna’ya giren Alman işgalcilerin kurşunlarına hedef oldular. Bir milyondan fazla Ukraynalı Yahudi Soykırım süresince hayatlarını kaybettiler. Dördüncü erkek kardeş, savaştan sağ çıktı. Savaş sonra erdikten iki yıl sonra bir oğlu oldu. 31 yıl sonra ise erkek bir torunu oldu,” diye anlatıyor.

Ardından gelen çizimde Bünyamin Netanyahu ile bir görüşmesi canlandırılan Zelenski, “Bundan kırk yıl sonra ise, o erkek torun cumhurbaşkanı oldu ve bugün sizin karşınızda duruyor Sayın Başbakan. Karşınızdaki mutlak kötülüğe karşı sizi harekete geçiren bir kalbiniz oldukça, hangi milletten olduğunuz, dininiz, yaşınız, cinsiyetiniz veya nerede doğduğunuzun hiçbir önemi yoktur” diye hikayesine giriş yapıyor.

Yahudi geleneklerine yetiştirilen Zelenski, kitapta yanında anne ve babası ile birlikte, önünde Tevrat açık, takke ve tallet takmış olarak da resmediliyor. Bar-mitzva töreninde çizilen liderin babası da resimde takke ve tallet takmış olarak görülüyor.

Zelenski aktör ve yönetmen olduğu yıllarda, Ukrayna Yahudi Cemaatleri Birliği Başkanı ve Avrupa Yahudi Birliği kurucularından, Ukrayna ve İsrailli Yahudi milyarder Ihor Kolomoisky’den büyük destek görmüştü.

TidalWave daha önce de aralarında Jimmy Carter, Pete Buttigieg ve Alexandria Ocasio-Cortez’in de bulunduğu bazı politikacıların hayatlarına dayalı çizgi romanlar piyasaya sürmüştü. Bu çizgi romanın da diğerleri gibi, satışlarından elde edilecek gelirin bir kısmı Uluslararası Kızıl Haç Örgütüne bağışlanacak.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün