Bir Yahudi oligark daha yaptırım listesinde

ABD´nin uyguladığı yaptırımlarla darbe alan Rus Yahudi oligark, şimdi de Dünya Yahudi Kongresi´ndeki liderlik rollerini kaybetti. ABD Dışişleri, müteahhit God Nisanov´u "Avrupa´nın en zengin adamlarından biri ve birçok Rus devlet yetkilisinin yakın arkadaşı" olarak nitelendiriyor.

Dünya
8 Haziran 2022 Çarşamba

ABD'nin geçtiğimiz Perşembe günü Ukrayna'ya karşı yürüttüğü savaş nedeniyle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin rejimini hedef alan bir dizi yeni cezai tedbir açıklamasıyla bir başka Rus Yahudi oligark ve hayırsever olan Nisanov da Batı yaptırımlarının ağına düştü.

En son yaptırım uygulanan kişiler listesinde, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in "Avrupa'nın en zengin adamlarından biri ve birçok Rus yetkilinin yakın arkadaşı" olarak adlandırdığı, Azerbaycan doğumlu müteahhit God Nisanov da yer aldı.

Açıklamadan saatler sonra Dünya Yahudi Kongresi (WJC), Nisanov'un yaptırımlar nedeniyle örgütteki liderlik rollerine son verildiğini duyurdu.

Açıklamada, “Dünya Yahudi Kongresi, Ukrayna'daki ihtilafla ilgili olarak Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık veya Avrupa Birliği tarafından yaptırım uygulanan kişiler listesinde yer alan hiç kimsenin örgütte herhangi bir pozisyonda bulunamayacağını veya yönetimde herhangi bir rol oynayamayacağını yineler ve teyit eder. Bu bağlamda, God Nisanov’un WJC’deki başkan yardımcılığı görevine ve yönetim kurulu üyeliğine son verilmiştir” denildi.

Azerbaycan'da doğan Nisanov, Dağ Yahudileri cemaatinin ileri gelen üyelerinden biri, hatta en tanınmışı. Nisanov, Dağ Yahudileri Derneği'nin direktörü olarak, Moskova'da bir müze ve kültür merkezinin kurulması da dahil olmak üzere cemaati desteklemek için birçok girişime sponsor olmuştu. Yahudi okullarına ve diğer projelere bağışta bulunmanın yanı sıra, Rusya Yahudi Kongresi ve Rusya Yahudi Cemaatleri Federasyonununda da çeşitli hizmetlerde bulunmuştu.

2014 yılının Temmuz ayında Kremlin’de Rusya Devlet Başkanı Putin tarafından ekonomik kalkınma projelerindeki çalışmaları nedeniyle Nisanov’a "Dostluk Nişanı"nı verilmişti. Bu ayrıntı, perşembe günü Dünya Yahudi Kongresi web sitesinden silinen biyografisinde de yer alıyordu.

ABD ve diğer nüfuzlu Batı ülkeleri, şubat ayında Ukrayna'daki eylemleri nedeniyle Rusya'ya yaptırım uygulamaya başladığı andan itibaren, birçok Rus Yahudi oligarkın, yaptırım uygulanacaklar listesinde en üst sıralarda yer alacağı bekleniyordu. Örneğin Nisanov'un adı, 2018'de ABD Hazine Bakanlığı tarafından hazırlanan ve bu tür hedef isimlerden oluşan listede yer alıyordu.

Nisanov'a yönelik benzer yaptırımlar yakın zaman önce Genesis Philantrophy Group’un kurucularına, Roman Abramovich’e ve Moshe Kantor’a da uygulanmıştı. Kantor nisan ayında Birleşik Krallık tarafından yaptırım kararının açıklanmasından sonra Dünya Yahudi Kongresinin Avrupa iştiraki olan Avrupa Yahudi Kongresindeki başkanlık görevinden istifa etmişti.

 

 

Etiketler:

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün