İsrailli yetkiliden Suudi Arabistan ziyareti

İsrailli Channel 12´de yayınlanan ve kaynağı belirtilmeyen bir habere göre, geçtiğimiz günlerde İsrailli üst düzey bir yetkili, ılınan ilişkilerin kuvvetlendirlmesi amacıyla Suudi Arabistan´ı ziyaret etti. Riyad´da gerçekleşen görüşmelerde bölgesel güvenlik ve İran tehdidi gibi konular görüşüldü. Ziyaret, ABD Başkanı Biden´in bölgede gerçekleştireceği ve iş birliği için tüm ülkelere baskı yapacağı kapsamlı ziyaret öncesi gerçekleşmiş oldu.

Dünya
1 Haziran 2022 Çarşamba

İlişkileri normalleştirme aşamasında oldukları yönünde duyumlar artarak devam ederken, Suudi Arabistan ve İsrail arasında resmi kayıtlara geçmeyen görüşmelerin Riyad’da bulunan sarayda gerçekleştiği de bildirildi.

Kanalın haberinde ziyaret sırasında son yıllarda İran’ın oluşturduğu genel tehdide karşı birleşen ülkelerin ortak olarak yaşadığı bölgesel güvenlik sorununu ve endişesinin ele alındığı söylendi.

İsrailli günlük gazete Yediot Ahronot da kaynak ve daha detaylı bir bilgiye girmeden, bu görüşmelerin gerçekleştiğini yazdı.

Resmi olarak bir ilişkisi bulunmayan iki ülkenin görüşmesinin, ABD’nin kendi müttefik ülkelerinin aralarında iş birliği yapmaları talebi sonrası gerçekleştiği iddia ediliyor. Bu kapsamda, ABD Başkanı Joe Biden’ın da çok yakında bir Ortadoğu turuna çıkacağı ve ziyaret edeceği bir dizi ülke arasında hem İstail hem de Suudi Arabistan’ın olacağı da bildiriliyor.

Geçtiğimiz hafta, ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Ortadoğu Koordinatörü Brett McGurk ve ABD Dış İşleri Bakanlığı Enerji Sorunlusu Amos Hochstein birlikte Suudi Arabistan’a resmi bir ziyaret gerçekleştirerek, Kızıldeniz’de bulunan Tiran ve Sanafir adalarının hakimiyetlerinin Mısır’dan Suudi Arabistan’a geçirilmesini sağlayan anlaşmanın son detaylarını hallederek imzalanmasını sağlamak üzere girişimlerde bulunmuşlardı.

Mısır ile yaptığı barış anlaşmasının kutallatı gereği, adalarla ilgili anlaşmayı onaylayarak imzalaması gereken ülkeler arasında İsrail de bulunuyor. Bu onaylama aşamasını fırsat bilerek, hem ABD hem de İsrail, Suudi Arabistan’a İsrail ile ilişkilerini normalleştirmeye doğru küçük adımlar atması için çağrıda bulundukları iddia ediliyor.

ABD’li haber sitesi Axios’ta yazıkana göre bahsi geçen küçük adımlar arasında, Suudi Arabistan’ın hava sahasını sadece körfez ülkeleri için değil tüm uçuşlarda İsrail’e açması ve Mekke ile Medine’ye hac ziyaretinde bulunacak Müslümanlar için Suudi Arabistan ile İsrail arasında doğrudan uçuşlara başlanmasına izin verilmesi bulunuyor.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün