Irak´ta yeni yasa: İsrail ile bağlantıya ölüm cezası

Irak´ta din adamları Bağdat mitinginde İsrail karşıtı sloganlarla yasayı kutladı. Yasanın nasıl uygulanacağı henüz belirsiz.

Dünya
1 Haziran 2022 Çarşamba

Iraklı milletvekilleri geçtiğimiz perşembe günü İsrail ile iş bağlantıları da dahil olmak üzere, tüm ilişkilerin normalleştirilmesini suç sayan bir yasa tasarısını onayladılar. Mevzuata göre bu yasayı çiğnemek ölüm cezası veya müebbet hapis ile cezalandırılabilecek. 

Kanun, 329 sandalyeli mecliste lehte oy kullanan 275 milletvekili tarafından onaylandı. Meclisten yapılan bir açıklamaya göre, yasa "halkın iradesinin gerçek bir yansıması". 

Geçtiğimiz yıl Irak parlamento seçimlerinde partisi en yüksek sayıda sandalye kazanan etkili Şii din adamı Mukteda es-Sadr, bu "büyük başarıyı" kutlamak için Iraklıları sokağa çıkmaya çağırdı. Bunun üzerine, yüzlerce kişi Bağdat'ın merkezinde toplanarak İsrail karşıtı sloganlar attılar. 

İsrail 1948 yılında kurulduğundan beri Irak ülkeyi tanımamıştı, dolayısıyla yasanın nasıl uygulanacağı henüz belirsiz. Zira iki ülkenin arasında diplomatik ilişki bulunmamakta. 

Mevzuat, Irak'ta faaliyetleri bulunan ve yasayı ihlal ettiği tespit edilen şirketler için de risk taşıyor. 

Bu yılın başlarında İran, bir İsrail istihbarat merkezini hedef aldığını söyleyerek Kürt yönetimindeki kuzey bölgedeki Erbil şehrine bir düzine balistik füze atmıştı. 

Irak petrol şirketi KAR Grup'un CEO'su Baz Karim'in evi bu saldırıda ağır hasar görmüştü. KAR Grup geçmişte gizlice İsrail'e petrol satmakla suçlanmıştı. 

Irak parlamentosu araştırma komitesinin hazırladığı rapora göre, İran'ın Erbil'de bir İsrail casus üssü bulunduğu suçlamalarını destekleyecek hiçbir kanıt bulunamadı. 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün