Antisemit ve beyaz üstünlükçü saldırgan New York´ta 10 kişiyi öldürdü

Cumartesi günü New York eyaletinin Buffalo kentinde bir süpermarkette on kişiyi öldürmekle suçlanan saldırganın son zamanlarda Yahudilere yönelik ölümcül saldırıları da teşvik eden bir komplo teorisi tarafından motive edildiği belirtildi.

Dünya
16 Mayıs 2022 Pazartesi

İnternette yayınlanan ve 18 yaşındaki Payton Gendron'ın yazdığı düşünülen bir manifestoda, saldırının Batı ülkelerine akın akın gelen göçmenler nedeniyle bu ülkelerde beyaz nüfusunun azaldığı teorisine dayanarak gerçekleştiği açıklanıyor. Manifestoda ayrıca esas sorunun Yahudiler olduğu, ancak bu konunun zaman içinde ele alınabileceği de yazıyor. 

Manifestoya göre Kanada sınırının yalnızca birkaç mil ötesinde olan Tops isimli süpermarket, siyahi nüfusun yoğun yaşadığı bir bölgede olması nedeniyle özellikle seçildi. Emniyet yetkilileri tarafından vurulan 13 kişiden 11’inin siyahi olduğu açıklanmıştı.

Emniyet yetkilileri, manifestonun olay yerinde tutuklanan ve daha sonra birinci derece cinayetle suçlanan Gendron tarafından yazıldığını doğrulamak için çalışıyor. Başsavcı Merrick Garland yaptığı açıklamada, ABD Adalet Bakanlığı'nın silahlı saldırıyı "nefret suçu ve ırkçı güdümlü şiddet içeren aşırıcılık eylemi" olarak soruşturduğunu söyledi. 

Manifestoda ana hatlarıyla belirtilen ve belirli bir dayanağı olmayan “Büyük Yer Değiştirme” adlı teori, ABD ve ABD dışındaki beyaz üstünlükçüleri Yahudilere ve göçmenlere karşı nefretlerinde birleştirdi. Yer değiştirme teorisi, 2018’de Pittsburgh Sinagogunda gerçekleşen ve 11 Yahudi’nin ölümüyle sonuçlanan silahlı saldırı; 2019’da Yeni Zelanda’da bir camide gerçekleşen ve 51 kişinin ölümüyle sonuçlanan silahlı saldırı ve 2019’da Teksas’ta Wal-Mart’ta gerçekleşen ve Latin Amerika kökenli vatandaşları hedef alan silahlı saldırı da dahil olmak üzere birçok antisemit ve ırkçı saldırıya ilham kaynağı oldu.

2017’de beyaz üstünlükçülerin Charlotesville Virgina’da gerçekleştirdiği bir yürüyüşte, yürüyüşe katılanlar “Yahudiler bizim yerimizi almayacak” sloganları atılmıştı. 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün