Nakba Günü´nde Filistinliler sokaklara döküldü

İsrail´in 1948 yılında kurulduğu 15 Mayıs tarihini Nakba Günü (Felaket Günü) olarak anan Filistinliler, 74. yıldönümünde gösteriler düzenledi. Ebu Akile´nin cenaze törenindeki polis şiddeti nedeniyle gerginliğin yüksek olduğu gün, büyük bir olay yaşanmadan tamamlandı.

Dünya
16 Mayıs 2022 Pazartesi

Batı Şeria’nın Ramallah kentinde sirenler çalarken, yüzlerce kişi şehir merkezinde bir araya geldi. Birçok şehirde de Filistinliler bayraklarla sokaklara döküldü.

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, yıldönümü ile ilgili olarak şahsen bir açıklama yapmadı. Ancak cumartesi akşamı ofisinden yapılan açıklamada, Filistinlilere ‘etnik temizliğe, yerleşimlerin genişlemesine ve Yahudileşmesine’ karşı direnmeleri çağrısı yapıldı.

Gün boyunca kayda değer tek olay Tel Aviv’de yaşandı. Tel Aviv Üniversitesi'nde de Nakba Günü protestosu düzenlendi. İsrail polisi kampüste Filistin bayrağı açan üç öğrenciyi gözaltına aldı. Üniversite profesörü Amal Jamal, El Cezire'ye yaptığı açıklamada, İsrail polisinin saldırıdan önce faşist grupla Filistinli öğrencileri provoke etmeye çalıştığını belirtti. Jamal, "Nakba'yı anan öğrencilere ilk önce bu grup saldırdı, tepki vermemeye çalışan öğrencileri kışkırtmaya çalıştılar. Polis daha sonra bölgeye girip öğrencileri çevrelemeye başladı ve ardından saldırdı" açıklaması yaptı.

Kudüs’e 15 kilometre mesafedeki El-Bireh kentinde ise Filistinli göstericilerle İsrailli güvenlik güçleri karşı karşıya geldi. Olaylarda 16 Filistinli yaralandı. Yaralıların bazılarının plastik mermiyle, bazılarının gerçek mermiyle, bazılarının ise göz yaşartıcı gaz etkisiyle yaralandığı açıklandı.

Etiketler:

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün