İsrail polisi cenazedeki şiddetle ilgili soruşturma başlattı

İsrail Polisi, memurların ´şiddete maruz kaldığını´ ve ´sonrasında´ kuvvet kullandıklarını belirtirken, Şirin Ebu Akile´nin tabutunun neredeyse devrildiği görüntüler uluslararası kamuoyu tarafından kınandı. 

Dünya
16 Mayıs 2022 Pazartesi

Artan uluslararası öfke karşısında İsrail Polisi, El Cezire muhabiri Şirin Ebu Akile’nin cenazesindeki şiddete sebep olan olaylarla ilgili bir soruşturma başlatılacağını duyurdu. 

Bu açıklama, polis memurlarının tabutu taşıyan ve çevresinde bulunanlara coplarla vurması ve neredeyse tabutun düşmesine sebep olmalarının uluslararası camiada kınanmasının ardından geldi.

Polisin iddiasına göre, ailenin isteklerinin tersine, polisleri saldırmaya kışkırtmak amacıyla, tabuta St. Joseph Hastanesi'nin dışında bir grup tarafından el koyuldu. Ancak Ebu Akile’nin erkek kardeşinin ifadesine göre, aile ve yas tutanlar "küçük bir geçit töreni" düzenlemek istediler ama hastaneden ayrılırken polis memurları tarafından "saldırıya uğradılar". 

İsrail Polisi cumartesi günü yaptığı açıklamada, muhabir için "sakin ve onurlu" bir cenaze planladıklarını fakat "yüzlerce isyancının töreni sabote etmeye ve polise zarar vermeye çalıştığını" belirtti. 

Polisin İngilizce yayınladığı açıklamada polis memurlarının 'şiddete maruz kaldığı' ve 'sonrasında' kuvvet kullandıkları belirtiliyor. 

Yayınlanan açıklamada, "İsrail Polisi cenaze sırasında ortaya çıkan olayları inceleyecek. İsrail Polisi [kendi] polis memurlarını destekler, fakat öğrenmeyi ve gelişmeyi amaçlayan profesyonel bir kuruluş olarak, olaydan ders de çıkaracaktır" deniyor. 

İsrail Polisi, soruşturma emrinin Polis Şefi Kobi Shabtai ile Kamu Güvenliği Bakanı Omer Barlev tarafından verildiğini ve önümüzdeki günlerde sonuçlarının yetkililere sunulacağını belirtti. 

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün