Zemmour´a ´inkar´ davasından beraat

Fransız politikacı Eric Zemmour, “Nazi işbirlikçilerinin, Fransız Yahudilerinin çoğunu kurtardığı” şeklindeki ifadesi, ´insanlığa karşı işlenen suçun inkarı´ olarak nitelendirilen davadan beraat etti.

Dünya
17 Mayıs 2022 Salı

Geçtiğimiz hafta Paris Temyiz Mahkemesi, ocak ayında alt mahkemenin yargıladığı Zemmour’u suçsuz buldu.

Aşırı sağ görüşleriyle bilinen Yahudi asıllı gazeteci Eric Zemmour, nisan ayında Fransa Cumhurbaşkanlığı için yarışmış ancak ilk turda kaybetmişti. İlk tur seçimlerini aldığı oylarla dördüncü sırada tamamlayan Zemmour, ikinci turda yarışmaya hak kazanamamıştı.

Bazı ırkçılık karşıtı gruplar, Zemmour’un 2019 yılındaki ifadeleri için dava açmıştı. Zemmour, Nazilerin 1940 yılında Fransa’yı işgal etmesinin ardından ülkenin bir bölümünü yönetmesine izin verilen Philippe Pétain’in, yabancı Yahudiler kurban ederek, Fransız Yahudilerini kurtardığını belirtmişti. Mahkeme, Zemmour’un bu ifadelerini ‘Holokost’un inkarı’ olarak değerlendirmişti.

Söz konusu ifadeler, uzun süredir ülke kamuoyunu meşgul eden, Fransız yönetiminin Nazilerle işbirliği yapıp yapmadığı konusunu bir kez daha gündeme getirdi. Chirac da dahil bazı yönetimler, Fransız hükümetinin işbirliğini kabul etmiş ve ülkenin farklı noktalarında Petain’i onurlandıran heykel ve abideleri kaldırmıştı. Diğer taraftan aşırı sağ ve soldaki bazı kesimler Petain’in politikalarındaki amacın Fransız Yahudilerini kurtarmak olduğunu savunuyor.

Geçtiğimiz hafta, Zemmour, 12 Haziran’da yapılacak parlamento seçimlerine katılacağını açıkladı.

 

 

Etiketler:

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün