Macron ve Le Pen düellosu: ´´Başörtüsü yasağı iç savaş çıkartır´´

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi lideri Marine Le Pen cumhurbaşkanlığı seçimleri ikinci turu öncesinde televizyonda yayınlanan bir düelloda karşı karşıya geldi. Görüşmeye başörtüsü polemiği damga vurdu.

Dünya
21 Nisan 2022 Perşembe

Macron ve Le Pen, karşı karşıya geldiği düelloda satın alma gücü, dış politika, sosyal konular, çevre, rekabet gücü, gençlik, güvenlik, göç ve resmî kurumlar temaları ele alındı.

Kamusal alanda başörtüsünü yasaklamak istediğini belirten Le Pen, “Ben kamusal alanda peçenin yasaklanmasından yanayım. İslamcılar tarafından dayatılan bir üniformadır” diye konuştu. Rakibini eleştiren Macron, “Anayasamız laiktir. Laiklik bir dinle savaşmak değildir. Benim yanımda örtünme, başörtüsü yasağı olmayacak. Önerdiğiniz şey Fransız ruhuna ihanettir ve iç savaş çıkartır’’ şeklinde konuştu.

Le Pen, Macron’un “Bir başörtünün peşinden kaç polis koşacak?” diye sormasının ardından “Maskelerin peşinden koşan ne kadar çok polis memuru olduysa o kadar” diye cevap verdi.

İslamcı ideoloji ile mücadele konusunda yasa çıkarmayı hedeflediğini dile getiren Le Pen, Macron'un bu konudaki politikalarının etkili olmadığını savundu. Le Pen, ‘radikalleştiği’ iddiasıyla 570 camiyi kapatmak istediğini belirtti.

Yenilenebilir enerji, tartışmada iki adayın tamamen zıt olduğu bir diğer konu olarak öne çıktı. İki adayın da üzerinde anlaştığı tek şey, daha fazla nükleer santral inşa etmek oldu.

Fransızların alım gücü konusunda Macron ve Le Pen birbirlerinin vaatlerini ve politikalarını da eleştirdi.

Macron, Fransa'nın emeklilik yaşını 2031 yılında 62'den 65'e çıkarması gerektiğini söylerken, Le Pen ise bu yaş sınırını 62'de tutacağını belirtti.

Le Pen'in canlı yayındaki güçlü performansına rağmen Fransız yayıncı BFMTV ve L'Express gazetesinin seçmenler arasında yaptığı ankete göre tartışmanın galibi Macron oldu.

Fransa'nın tanınmış araştırma şirketi Elabe tarafından yürütülen ankete göre, izleyicilerin yüzde 59'u Macron'u daha ikna edici buldu. Le Pen için bu oran yüzde 39’da kaldı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün