“Toplumları ayakta tutan aralarındaki dayanışma duygusudur”

Hahambaşı Rav İsak Haleva, Pesah Bayramı münasebetiyle Türk Yahudi Toplumuna hitaben bir mesaj yayınladı…

Toplum
19 Nisan 2022 Salı

Baharı müjdeleyen özgürlüğümüzün bayramı Pesah’ı bu yıl Şabat’la birlikte kutluyoruzBaruh Şeeheyanu Vekiyemanu Veigianu Lazeman Aze. 

Bu mutlu rastlantının bir yönüyle Şabat’ın kutsiyeti, bir başka yönüyle de atalarımızın Mısır’dan çıkışı üzerinden Pesah olgusunun biz Yahudilerin yaşamındaki merkezi önemi konusunda bizleri düşüncelere sevk edeceğini ummak istiyorum.

 Gerçekten de yaklaşık kırk asırlık bir yaşam deneyimi ve kültür birikiminin haklı mirasçıları olarak biz Yahudiler; dünya görüşümüz ne olursa olsun, tarihin her döneminde ve yeryüzü coğrafyasının her bölgesinde Şabat’a da Pesah’a da gereken önemi vermekten ve varlığımızın bir kanıtı olarak görüp göstermekten geri durmamışızdır.

Bu alanda en önemli rehberimiz Moşe Rabenu’nun “Veşinantam Levaneha” şeklindeki vasiyetiyle Pesah Agadasında yazılı “Veigadta Levinha Bayom Au” talimatıdır ki her ikisi de çocuklarımıza öğretmeyi/anlatmayı/belletmeyi ifade eder. Ancak bu şekilde zaman geçtikçe oluşabilecek kanıksamayı ve kayıtsızlığı aşabilir, inancımızla geleneklerimizin güncelliğini korumayı başarabiliriz diye düşünüyorum. Kanıksama ve kayıtsızlığın bizlerin kimliğimizi feda etmemize neden olacağını aklımızdan hiç çıkarmamamız gerekir.

İki yılı aşkın bir süredir bizleri birbirimizden ayırıp çoğu zaman evlerimize hapseden pandeminin sonlarına çok yaklaştığımız bugünlerde bence bizleri en çok hüzünlendirecek olan salgın nedeniyle kaybettiğimiz birçok eş, akraba ve yakınımızın Seder soframızda artık yer almıyor olmalarıdır. Onları saygı ve sevgiyle anarsak manen de olsa Sederimize iştirak ettirmiş oluruz diye düşünüyorum. Ben böyle yapacağım, umarım sizler de bana katılırsınız.

Pesah aynı zamanda “Hag Aaviv/Bahar Bayramı” olması niteliğiyle bizlere doğanın yeniden canlanışını çağrıştırırken yepyeni enerjiler ve yepyeni çalışma azmini ilham eder. Bu açıdan bakınca toplumumuzun her türden kurum, kuruluş ve vakıflarının çalışmalarındaki düzen ve verimliliği takdirle izliyor başarılarının artarak devamını diliyorum. Toplumları ayakta tutan aralarındaki dayanışma duygusudur, bunu unutmayalım.

 Buralarda büyük bir özveriyle çalışan kardeşlerimizin her bakımdan desteklenmesi gerektiğine dikkatinizi çekmek isterim.

Bu duygu ve düşüncelerle, sevdikleriniz ve sevenlerinizle birlikte sağlık, sevinç, neşe ve esenlik içinde nice Pesah bayramlarına erişmenizi temenni ediyor, her birinizi tek tek kutsal Tora’mızın tüm berahalarıyla kutluyorum.

Hag Pesah Sameah.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün