Çavuşoğlu: ´´Antisemitizm, Hristiyan düşmanlığı ve İslam düşmanlığı insanlık suçudur´´

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto ile yaptığı ortak basın toplantısında Hristiyan düşmanlığının, antisemitizmin ve İslam düşmanlığının insanlık suçu olduğunu belirtti.

Toplum
19 Nisan 2022 Salı

Basın toplantısında konuşan Çavuşoğlu, "İsveç'te bir Neo-Nazi siyasetçi, hem de polis kontrolünde Kur'an-ı Kerim'i yaktı. Diğer taraftan, 15 Nisan'da New York'ta bir vatandaşımız ırkçı saldırıya uğradı. Almanya'da, 16 Nisan'da Dortmund'ta Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’ne (DİTİP) bağlı bir camiye domuz fotoğraflı tehdit mektupları geldi. Kanada'da 16 Nisan'da teravih çıkışı cemaate ateş açıldı ve 5 kişi yaralandı. 18 Nisan'da Virginia'da bir caminin duvarına Müslüman karşıtı yazılar yazıldı. Gerek Batı Şeria'da gerekse Mescid-i Aksa'da ölen Filistinli sayısı 18, yaralananlar toplamda 400'ü geçti. Sadece Mescid-i Aksa'da 200'den fazla Filistinli yaralandı. Şimdi Ramazan ayında bu artışın tesadüf olmadığını düşünüyoruz. Özellikle Batı'da Neo-Nazi akımlarının, buna siyasi partiler de dahil, antisemit ve İslam karşıtı saldırıları artırdığını görüyoruz. Son zamanlarda seçimlerde desteğini kaybeden ırkçı partiler daha da radikalleşmeye başladılar. Biz Türkler ve Müslümanlar olarak Hristiyan düşmanlığının, antisemitizmin ve İslam düşmanlığının insanlık suçu olduğuna inanıyoruz. Bu yönde her türlü saldırının karşısında olmamız gerekiyor. Her türlü ırkçılığa karşı mücadeleyi de birlikte sürdürmemiz lazım’’ ifadelerine yer verdi.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda 15 Mart'ın ‘Uluslararası İslamofobi ile Mücadele Günü’ kabul edilmesinin önemli olduğunu belirten Çavuşoğlu, ‘’Ancak sadece bir günü antisemitizmle, bir günü Hristiyan düşmanlığıyla, bir günü İslam düşmanlığıyla mücadele günü olarak geçiştirirsek bu akımların önüne geçemeyiz" değerlendirmesini yaptı.

İsveç'teki provokasyonuna ilişkin açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu, "İsveç'te Kur'an-ı Kerim'in polis gözetiminde yakılması ne demek? İsveç bunu düşünce özgürlüğü, ifade özgürlüğü ya da eylem özgürlüğü olarak değerlendiriyor. Herhangi bir dinin ya da insanların kutsalına saldırmak veya camiye saldırmanın ifade özgürlüğüyle bir bağı var mı? Yok" dedi.

Çavuşoğlu ayrıca Türkiye'nin İsveç ve Mescid-i Aksa'da yaşanan olaylara ve benzerlerine gereken tepkiyi gösterdiğini, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İsrail Devlet Başkanı Isaac Herzog'la da telefonda görüşeceğini belirtti.

Çavuşoğlu, ‘‘Her türlü ırkçılığa karşı sadece kınama açıklaması yapmayıp mücadeleyi de sürdürmemiz lazım, iş birliği yapmamız lazım" şeklinde konuştu.

Kaynak: AA

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün