Bakan Çavuşoğlu, ´´Şu anda İsrail ile ilişkilerimizde yeni bir ivme var´´

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, çarşamba günü, Ankara´yı ziyaret eden bir grup İsrailli gazeteciye Türkiye-İsrail arasındaki ilişkilerle ilgili açıklamalarda bulundu.

Dünya
14 Nisan 2022 Perşembe

Çavuşoğlu gazetecilerle yaptığı görüşmede, Ankara'nın İsrail ile “sürdürülebilir bir ilişki” aradığını, ancak bu bağların İsrail'in Filistinlilere yönelik politikalarına bağlı olduğunu belirtti.

Çavuşoğlu, ‘‘Türkiye ile ilişkilerimiz 1949'dan beri inişli çıkışlı oldu. Bunun nedeni ikili ilişkilerimizdeki sorunlardan dolayı değil, Filistin Yönetimine yapılan hak ihlallerinden kaynaklandığını söyleyebilirim. Cumhurbaşkanı Erdoğan iki devletli çözümü destekliyor. İki devletli çözüme alternatif olmadığına inanıyoruz. Erdoğan, İsrail Devlet Başkanı Herzog'un Türkiye’yi ziyareti sırasında beklentileri çok açık bir şekilde dile getirdi. İsrail ve Türkiye'nin ortak çıkarları var. Önemli kültürel ve sosyal bağlarımız var. Türkiye hem ikili işbirliği ve bölgesel diyaloğu geliştirmeye hazır’’ açıklamalarında bulundu.

İsrail'deki son terör saldırılarını kınadıklarını belirten Çavuşoğlu. ‘‘Umuyoruz ki terör olayları Ramazan, Pesah ve Paskalya'da devam etmez’’ dedi.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin önemli bir ticari işbirliği hacmine sahip olduğunu ve İsrail ile ticaret hacminin COVID'e rağmen son üç yılda önemli ölçüde arttığını ifade etti.

Pandemide turizmin azalmasına dikkat çeken Çavuşoğlu, ‘‘Pandemiden sonra bu yaz Türkiye'de ve umarım memleketim Antalya'da da daha fazla İsrailli turisti ağırlamayı umuyoruz" dedi.

Çavuşoğlu ayrıca mayıs ayı sonunda İsrail'e yapacağı beklenen ziyaretin ardından iki ülke ilişkilerinde ilerleme kaydedilebileceğini umduğunu belirtti.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün