Avrupa Yahudi Kongresi Başkanı Moshe Kantor, İngiltere´nin yaptırım kararlarının ardından istifa etti

Dünya
13 Nisan 2022 Çarşamba

Avrupa Yahudi Kongresi'nin Rusya doğumlu Başkanı Moshe Kantor, İngiltere'nin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in rejimiyle ilişkisi olduğu iddiasıyla kendisine yönelik yaptırımlar uygulamaya başlamasının ardından Avrupa Yahudi Kongresi Başkanlığından istifa etti.

On yıldan uzun bir süredir Londra'da yaşayan, Rusya ve İngiltere’den çifte vatandaşlığı bulunan Kantor, hafta başında İngiliz hükümetinin Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşıyla bağlantılı olarak cezalandırmaya karar verdiği sekiz kişilik bir listeye dâhil edilmesinin ardından, cuma günü istifa etti.

İngiliz hükümeti, Kantor’un Putin'in ‘savaş ekonomisini desteklemek için kullandığı’ sektörlerde faaliyet gösteren sekiz ‘oligark’ arasında yer aldığını duyurdu. Sekiz kişilik listede yer alanlara yönelik yaptırımlar arasında Birleşik Krallıktaki varlıklarının dondurulması da yer alıyor.

Kantor, Rusya'nın en büyük gübre üreticilerinden biri olan halka açık Acron şirketinin büyük hissedarlarından biri.

Kantor'un ofisinden yapılan açıklamada, Kantor’un, Avrupa kıtasının dört bir yanındaki önemli Yahudi Cemaati kurumlarının çatı kuruluşu olan Avrupa Yahudi Kongresi'nde 2007'den beri yürüttüğü başkanlık görevinden istifasının hemen yürürlüğe girdiği belirtildi. Kantor, kuruluşun üyeleri tarafından üç kez başkanlığa seçilmişti.

Kantor’un başkanlığında Avrupa Yahudi Kongresi, antisemit nefret suçlarına karşı yasal düzenlemeler için lobi yaptı; diğer projelerin yanı sıra Batı Avrupa Yahudi Cemaatlerinde krizlere karşı hazırlıklı olma çabalarına öncülük etti.

Dünya Yahudi Kongresi, cuma günü yaptığı açıklamada Kantor'un istifasına dikkat çekerek kendi politikasını açıkladı.

Yapılan açıklamada, “Adı, Avrupa Birliği, Birleşik Krallık veya Amerika Birleşik Devletleri tarafından Ukrayna'daki savaşla ilgili olarak yaptırım uygulanan kişiler listesinde yer alan hiç kimse, Dünya Yahudi Kongresi'nde herhangi bir görevde bulunamaz veya herhangi bir rol oynayamaz. Avrupa Yahudi Kongresi, Dünya Yahudi Kongresi’nin Avrupa ayağıdır” denildi.

Avrupa Yahudi Kongresi, "İngiliz hükümetinin Kantor'a yaptırım kararıyla şok olduğunu" açıkladı. Yapılan açıklamada, “Kantor, hayatını Avrupa'daki Yahudi cemaatlerinin güvenliğine, esenliğine ve antisemitizm, ırkçılık ve yabancı düşmanlığına karşı mücadeleye adayan; görevini uzun zamandır sürdüren ve saygı duyulan bir Yahudi liderdir. Yaptırım kararının hızlı bir şekilde kaldırılmasını umuyoruz" denildi.

Avrupa Yahudi Kongresi yönetim kurulu önümüzdeki günlerde kurumun geleceğini görüşmek üzere toplanacak.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün