Eytan Stibbe, Uluslararası Uzay İstasyonuna binen ilk İsrailli oldu

İsrail´in ikinci astronotu Eytan Stibbe, cumartesi günü Uluslararası Uzay İstasyonuna binen ilk İsrailli olarak tarihe geçti.

Dünya
13 Nisan 2022 Çarşamba

İlk özel uzay görevi olan Axiom görevi 1’in (Ax-1) bir parçası olarak geçtiğimiz cuma günü SpaceX'in Falcon 9 roketiyle uzaya giden Stibbe, 21 saat sonra, cumartesi sabahı saat 8.30 (EST) civarında istasyona kenetlendi.

Houston merkezli start-up şirketi Axiom Space'in SpaceX ve NASA ile ortaklaşa yürüttüğü Rakia görevi, bilim ve uzay yolculuğu adına tarihi bir an. Jeff Bezos'un şirketi Blue Origin ve Richard Branson'ın şirketi Virgin Galactic gibi diğer özel uzay girişimleri yoğun bir şekilde uzay turizmine odaklanırken, Ax-1 tamamen bilim odaklı. Uluslararası Uzay İstasyonunun bir yörünge laboratuvarı olarak kullanılması amacıyla görevlendirilen ekip sivillerden oluşuyor.

Aslında Ax-1 görevini yürüten üç şirket başta olmak üzere, birçok kesim istasyonu uzaydaki ticari faaliyetleri geliştirmek konusunda büyük bir adım olarak değerlendiriyor.

Stibbe'nin tek başına yürüteceği 35 farklı İsrail deneyiyle birlikte, bazı teknolojilerin uygulanabilirliğini test etmek veya göstermek, bilimsel fenomenleri gözlemlemek, teorik kavramların işleyişlerini incelemek ve gıda ve tarım üzerine çığır açacak olan testler dâhil olmak üzere, bu görevde yürütülecek olan bilimsel deneyler çok çeşitli alanları kapsıyor.

Fakat İsrail için bu görevin farklı bir önemi daha bulunuyor.

64 yaşındaki Stibbe, başarılı bir iş insanı ve hayırsever olarak tanınıyor. İş insanı olmadan önce askerliği sırasında savaş pilotu olarak görev yapmış ve albay rütbesine erişmişti.

Stibbe, askerlik görevini de daha sonraları İsrail'in ilk astronotu olacak olan İlan Ramon ile birlikte yapmıştı. Maalesef 2003 yılında Columbia uzay mekiği atmosfere giriş yaparken patlayınca, Ramon ve uzay gemisindeki herkes trajik bir şekilde hayatını kaybetmişti.

İlan Ramon'un onuruna, İsrail'de uzay girişimcilerini ve şirketlerini desteklemek, İsrail ve diğer ülkelerde bir uzay endüstrisi ağı oluşturmak amacıyla Ramon Vakfı kurulmuştu. Bu vakıf, İsrail Uzay Ajansı ile düzenli çalışan, her sene İlan Ramon Konferansı düzenleyen ve İsrail'in uzay endüstrisinde çok önemli bir yere sahip olan bir kuruluş.

İsrail Bilim ve Teknoloji Bakanlığı'nın yanı sıra, İsrail'in Ax-1 görevi kapsamında uzaya insan göndermesine yardımcı olan da Ramon Vakfı oldu.

Eytan Stibbe, istasyona vardığında İbranice olarak, "Uluslararası Uzay İstasyonuna hoş geldiniz! Buradan ilk İbranice yayın yapma ayrıcalığına eriştik. Herkese ve Rakia'ya iyi şanslar!" dedi.

Stibbe'nin yolculuğu, İsrail’in uzaydaki geleceğine atılan yeni bir adım.  İsrail Bilim ve Teknoloji Bakanı Orit Farkash-Hacohen, Twitter'daki paylaşımında "İlan Ramon'un ilham veren görevi kesintiye uğramadı. Uzaya yolculuk devam ediyor" ifadelerinde bulundu.

2019'daki, İsrail'i Ay’a araştırma aracı indiren dördüncü ülke haline getiren Bereşit Ay’a inişten sonra, her ne kadar iletişim koptuktan sonra aya çarptıysa da, İsrail, Bereşit 2 ile tekrar Ay’a ulaşmayı planlıyor.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün