İsrail´de hükümet krizin eşiğinde

İsrail Başbakanı Naftali Bennett´in meclis çoğunluğunu kaybetmesinden sonra muhalefet lideri Binyamin Netanyahu´nun partisi Likud İsrail basını tarafından yapılan anketlerde yükselişe geçti.

Dünya
7 Nisan 2022 Perşembe

İsrail'de 61-59 çoğunluğa sahip Bennett hükümetinden Idit Silman'ın istifa etmesi sonrası hükümet meclis çoğunluğunu kaybetti. Netanyahu hükümetin istifasını memnuniyetle karşılarken Bennett konuyla ilgili henüz açıklama yapmadı.

Silman Likud’a katılmaya hazırlanırken, Netanyahu’nun iktidara geri dönmesi için iki ana seçenek bulunuyor.

Netanyahu’nun birinci seçeneği meclisteki 120 sandalyeden 61’inin desteğini alarak meclisi feshedecek bir yasa çıkartmak. Ancak meclis bahar tatilinde olduğundan böyle bir yasanın oylanmasının birkaç hafta daha gecikeceği düşünülüyor. Yasanın geçmesi halinde ise koalisyon anlaşmaları gereği Dışişleri Bakanı Yair Lapid ülkede yeni bir seçim yapılana kadar geçici başbakan olarak atanacak.

Netanyahu’nun ikinci seçeneği ise alternatif bir hükümet kurmak. İstifa sonrası İsrail basını tarafından yapılan anketlerde, koalisyon partilerinden destek geldiği takdirde Netanyahu’nun yeniden başbakan seçilebileceği öngörülüyor.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün